Medalla Premio Nobel

Fa 120 anys que es lliuren els premis Nobel. Els va instaurar Alfred Nobel, un polifacètic científic suec que va aconseguir una fortuna amb la invenció de la dinamita. Però no només això, també va crear empreses per produir ferro i acer i canons i armament divers.

El 1896 va morir a França i en el seu testament deixava gairebé tota la seva fortuna per a l’organització dels premis que es van començar a otorgar el 1901. Un jurat els dóna als que es consideren millors exponents de la Literatura, la Medicina, la Física, la Química i la Pau. El premi que coneixem com a Nobel d’economia el lliura el Banc de Suècia en la seva memòria d’Alfred Nobel però no és propiament un premi Nobel. 

Alfred Nobel va néixer el 21 d’octubre de 1833 i és durant el mes d’octubre que s’anuncien tots els premis Nobel. Però, a més, el 21 d’octubre és el dia en què un dels més importants autors de la literatura en llengua espanyola va rebre el seu guardó: Gabriel García Márquez. 

Només 10 escriptors en llengua espanyola han estat guardonats amb el premi Nobel de Literatura, i només una escriptora l’ha rebut: la xilena Gabriela Mistral el 1945. Tenint en compte que l’espanyol és la segona llengua més parlada del món, 11 premis són pocs premis. 

Una de les poesies més conegudes de Gabriela Mistral és Besos

«Hay besos que pronuncian por sí solos
la sentencia de amor condenatoria,

hay besos que se dan con la mirada
hay besos que se dan con la memoria
.

Hay besos silenciosos, besos nobles
hay besos enigmáticos, sinceros
hay besos que se dan sólo las almas
hay besos por prohibidos, verdaderos

Cronologia dels premis

El primer premiat amb el Nobel de literatura va ser el francès Sully Prudhomme, des de llavors han passat cent vint anys i són 113 els escriptors que han sigut guardonats per l’acadèmia sueca. En llengua castellana el primer a rebre’l va ser  el madrileny José Echegaray l’any 1904, i l’últim, el  peruà, amb doble nacionalitat espanyola, Mario Vargas Llosa, el 2010.

En aquest enllaç podreu accedir a una cronologia dels premis Nobel de Literatura rebuts per escriptors en llengua espanyola.

Els Nobel de Literatura pel món

Dels onze guardonats amb el Premi Nobel de Literatura, sis són d’origen llatinoamericà, mentre que els altres cinc són de nacionalitat espanyola, tot i que Vargas Llosa té la doble nacionalitat peruana i espanyola. Aquí els podeu veure situats al mapa del món.

Uns premis poc representatius

La llengua amb més parlants del món és el xinès mandarí, però ocupa l’onzè lloc en nombre de Nobels de literatura rebuts perquè només n’ha rebut dos. L’anglès és la tercera llengua més parlada del món però és la primera en nombre de premis, doblant a la segona llengua en premis, el francès, segon en premis, sisè en parlants. En aquesta gràfica hi ha totes les dades.

Espanya té 7 premis Nobel o 8, depèn com es miri

7 homes espanyols han rebut un premi Nobel. De fet, són 8 perquè Mario Vargas Llosa, que va rebre el premi Nobel de Literatura el 2010, té la doble nacionalitat peruana i espanyola. 

A part dels 5 Nobels de Literatura, dos metges han rebut el premi Nobel de Medecina. Santiago Ramón i Cajal el 1906, “en reconeixement de la seva feina sobre l’estructura del sistema nerviós”. És un premi compartit amb el metge italià, Camillo Golgi. 

Severo Ochoa al seu laboratori de Nova York el 1959. Font: La Vanguardia.

Mig segle més tard, Severo Ochoa també va rebre el premi Nobel de Medicina. El 1959, juntament amb el bioquímic dels Estats Units, Arthur Kornberg, “pel seu descobriment dels mecanismes de la síntesi biològica dels àcids ribonucleic (ARN) i desoxiribonucleic (ADN)”. 

Les sigles ADN ja fa molt temps que ens són familiars però les d’ARN no ho eren fins fa poc. Les vacunes contra la COVID que s’han administrat majoritàriament, les de Moderna i Pfizer, usen ARNm. 

Artículo anteriorATCAT reclama trencar l’estigma de la tartamudesa
Artículo siguienteRememorando el primer éxito del programa Apolo