Es compleixen 502 anys del descobriment de l’Estret de Magallanes per part de l’expedició encapçalada per l’explorador portuguès, Fernando de Magallanes. La travessia tenia com a propòsit obrir una ruta comercial amb les illes de les espècies, buscant una via entre l’oceà Atlàntic i l’oceà Pacífic.

L’Estret de Magallanes és una ruta marítima navegable que va des de l’extrem sud d’Amèrica del Sud fins al nord de la Terra del Foc (Argentina). Es tracta de la via natural més important que uneix els dos oceans, i un pas complicat per culpa dels factors meteorològics: fort vent, corrents impredictibles i poca amplitud de la zona.

La ruta

Ruta que va seguir l’explorador portuguès

El 10 d’agost de 1519 van sortir cinc vaixells des de diferents punts de la costa del riu Guadalquivir. El gruix de l’expedició estava formada per 244 mariners que van partir des del port de Sevilla. El primer punt de trobada abans de començar el periple va ser la població gaditana Sanlúcar de Barrameda. Des d’allà, van partir en direcció a Santa Cruz de Tenerife. L’illa espanyola fou l’última parada europea abans de creuar l’oceà per endinsar-se al continent americà.

La primera parada en terres sud-americanes va ser Rio de Janeiro, on s’hi van estar gairebé tres mesos per ordres de Magallanes en motiu del mal temps. En arribar a Río de la Plata, Argentina, es va produir un intent de motí dins la nau on hi navegava l’explorador portuguès. Magallanes va acabar matant a dos dels mariners revolucionaris.

Un any més tard, el 27 de novembre de 1520, Magallanes i el seu comboi entraven a l’Oceà Pacífic i aquí va acabar la primera expedició europea. El mateix Magallanes va ser la persona que va donar nom a aquest oceà, ja que, segons la llegenda, es podia navegar amb molta tranquil·litat.

Actualitat

Estret de Magallanes

Actualment, l’estret té molta utilitat i es tracta d’un punt molt transitat. A diari, hi naveguen les naus mercantils que realitzen tràfic de cabotatge (transport de mercaderies) amb el centre del país xilè i els vaixells que transporten càrrega destinada a la importació. També és una zona de pas per expedicions científiques que operen a l’Antàrtida, creuers de turisme i flotes pesqueres.

Artículo anteriorEl NO a la Guerra del Vietnam 54 anys després
Artículo siguienteATCAT reclama trencar l’estigma de la tartamudesa