Breu context històric de la Crisi dels Míssils

El conflicte entre els EUA, l’URSS i Cuba durant l’octubre de 1962 s’anomena Crisi dels Míssils de Cuba. És considerat com l’incident de la Guerra Freda en què es va estar més a prop d’esclatar una guerra nuclear a gran escala. 

La Guerra Freda va néixer de les tensions creades pel nou paradigma de la segona guerra mundial l’any 1947. L’eix del conflicte es va desenvolupar al voltant de les dues grans superpotències, l’URSS, que defensava el comunisme i la democràcia popular, i Estats Units, defensors del capitalisme i la democràcia liberal.

L’espionatge, les curses espacials i armamentístiques i els conflictes armats eren el camp de batalla d’una guerra mundial fruit d’un món en construcció. La guerra no va acabar fins l’any 1991 amb la desintegració de l’URSS i la caiguda del mur de Berlín dos anys abans. 

El discurs crucial de Kennedy

Després de dies de tensions i de decisions que podrien marcar el transcurs de la història mundial, el dia 22 d’octubre els avions nord-americans van albirar l’arribada de vaixells soviètics carregats amb armament nuclear a les costes de Cuba. 

El president Kennedy, amb la prudència i democràcia que va caracteritzar el seu mandat, va instar, una vegada més, a la no confrontació armada amb l’enemic. Encara que no eren poques les pressions que feien els comandaments militars per incitar a una guerra oberta d’escala mundial contra el comunisme. 

Tal dia com avui fa cinquanta-nou anys que el president Kennedy es va dirigir als estatunidencs a través d’un missatge televisiu, on va fer pública la seva decisió d’establir una quarantena naval a Cuba. “Bona tarda conciutadans. Aquest govern, tal com es va prometre, ha mantingut la vigilància més estreta de l’acumulació militar soviètica a l’illa de Cuba.” Així arrencava la compareixença de Kennedy que es va emetre per totes les ràdios i televisions estatunidenques i que va captar l’atenció de tota una nació. El mateix dia que va pronunciar el discurs va entrar en vigor el bloqueig. Això volia dir que qualsevol intent dels vaixells soviètics per desembarcar armament a Cuba seria interromput per les forces estatunidenques.

Fragment del discurs televisat, on el president John F. Kennedy anuncia la quarentena a Cuba.

Es diu que aquest discurs va ser crucial per evitar el possible holocaust que haurien provocat els comunistes amb els míssils nuclears. Així ho va afirmar Ted Sorensen, l’escriptor de discursos del president, qualificant aquesta declaració com la més important de la història de Kennedy pel que fa a l’impacte que va tenir arreu del món. No hi ha dubte de que les decisions que va prendre el president estatunidenc aquell 22 d’octubre van evitar la tercera guerra mundial.

D’aquesta manera els Estats Units van enviar una gran quantitat d’avions i vaixells a 500 milles (926km) davant de les costes cubanes. Però els soviètics no van rebre les paraules del president com un acte antibel·licista, sinó com una agressió que si no es feia el que Kennedy havia anunciat, els vaixells de l’URSS serien atacats. 

El final de la crisi

Les tensions per evitar o dur a terme la guerra nuclear no eren únicament entre les dues superpotències, sinó que involucrava gairebé a tots els grans països mundials. Informes del moment mostraven que si s’iniciava aquesta ofensiva un terç de la població mundial podria ser exterminada. Davant d’aquesta barbàrie es van signar acords entre la URSS i els Estats Units per desmantellar diferents zones de coets que atacaven la Unió Soviètica. Amb aquest acord, els vaixells soviètics van retirar-se de les costes cubanes, encara que les tensions geopolítiques van continuar molts anys més. 

A dalt, un mapa que il·lustra el rang dels míssils que el bàndol socialista tenia a l’illa de Cuba.

Així anunciaven en portada el diari El Nacional el bloqueig naval a Cuba, fa 59 anys, el 22 d’octubre del 1962.

Portada del diari El Nacional, Edición metropolitana, del 23 d’octubre del 1962.

Un article de: Oriol Foix, Laura Godard, Aina Figuera, Elisenda Forés i Elisabet Molina

Artículo anterior23 anys del llançament de Game Boy Color
Artículo siguienteESTALVIAR QUAN NO HI HA CAP ALTRA OPCIÓ