Font pròpia

Un atac cibernètic d’origen desconegut a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va aturar els serveis virtuals, fins i tot les classes, del campus. La matinada de dilluns onze d’octubre, abans del dia festiu de la Constitució, els sistemes de la universitat van deixar d’estar operatius. Els informàtics van desconnectar les xarxes internes i tallar l’accés a internet per a tots els sistemes del centre.  

Font pròpia
Font pròpia

Des de llavors, tot un equip de tècnics especialitzats treballen per una recuperació segura de les plataformes. Fins fa pocs dies el professorat i alumant no podien accedir a internet, al Campus Virtual, el correu, ni a cap servei informàtic de l’Autònoma. Fa unes setmanes que els professionals informàtics van establir un Wi-Fi alternatiu per facilitar la feina. També van desenvolupar un sistema per recuperar el correu electrònic a través del canvi de contrasenya i per poder accedir als ordinadors de les classes de la UAB. Jordi Hernàndez, comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), assegura que des d’un primer moment es va activar el protocol indicat per aquest tipus de casos, ja que l’òrgan universitari rep habitualment atacs informàtics de tota mena. La funció és minimitzar l’impacte, analitzar i restaurar. Però per l’administració aquesta afectació és de caràcter greu.

Font pròpia

En tot moment, el centre s’ha comunicat amb l’alumnat a través de perfils de xarxes socials per tindre al corrent de totes les novetats. Tanmateix, es demana que si algun usuari rep un fitxer anomenat http:////Readme.READ o fitxers amb l’extensió .uab s’aturin els ordinadors i contactin amb el servei informàtic.

Font pròpia

Segons EFE, els tècnics de la UAB, de l’Agència Catalana de Ciberseguridad, no van poder assegurar si l’afectació duraria «hores, dies o setmanes», ja que estaven avaluant l’abast de l’atac. Però van poder afirmar que, segons les primeres avaluacions, no es van veure afectades les bases de dades corporatives, per la qual cosa les dades personals dels alumnes no s’haurien vist afectades.

La consellera d’Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, va anunciar un ajut de 3,7 milions perquè la Universitat Autònoma acceleri la seva recuperació i obtingui els instruments digitals necessaris.

Font pròpia
Artículo anteriorLa Bella Dorment viu a Galícia
Artículo siguienteLa Navidad llega a Vigo