La nova tarifa nocturna que et fa planxar durant la matinada

Imatge extreta de: OCU (La fuerza de tus decisiones).

Avui, 21 d’octubre de 2021, és el dia mundial de l’estalvi d’energia, la finalitat és conscienciar a la societat sobre l’estalvi de les factures de llum en pro de contribuir a cura de l’ambient. Tanmateix, cada dia ens inunden notícies sobre el preu més car de la llum en el mercat majorista i no ha parat d’augmentar durant els últims mesos. Avui, es troba en 0,27219 €/h el Kilowatt.

Aquesta situació ha augmentat la preocupació de moltes famílies a final de mes, per això, aquí portem 10 consells per estalviar a la teva factura.

10 TIPS QUE A PARTIR D’ARA HAURÀS DE FER SERVIR…
1. Comparar entre diferents tarifes de llum.
2. Ajustar la potència contractada a la qual realment necessitis.
3. Ajustar el consum a les hores vall explicades a baix.
4. Les ofertes del mercat regulat solen ser més barates que les del mercat lliure.
5. Evitar l’estand-by, apagar alguns aparells elèctrics que es queden “suspesos”.
6. Redueix la temperatura en rentar.
7. La calefacció elèctrica pot ser fins a cinc vegades més cara que la de gas.
8. Utilitza electrodomèstics eficients.
9. Triar bombetes led.
10. Redueix la despesa de calefacció i aire condicionat.
SABIES QUÈ..?
KwEl quilowatt (kW) és la unitat que s’utilitza per mesurar la potència elèctrica. La seva unitat bàsica és el watt (W), que equival a un joule (J) per segon. Un kW són 1.000 W.
KwHEl quilowatt/hora (kWh) és la unitat que expressa la relació entre energia i temps. Aquesta és la que s’usa per mesurar el consum d’energia en quilowatts per hora.
Actualment, el kWh és el que fa servir el sector energètic per facturar als consumidors la seva despesa tant de llum com de gas natural.
StandbyEls aparells elèctrics o electrònics segueixen consumint electricitat «mentre dormen». És a dir, es denomina ‘stand-by’ al consum d’energia que realitzen aquests aparells quan estan apagats (no els estem fent ús), però segueixen endollats al corrent elèctric.
LEDLa paraula LED ve de l’anglès Light Emitting Diode que traduït és Díod Emissor de Llum.
Definició de conceptes i terminologia

Per què apuja tant el preu de la llum?
L’augment està imposat per diferents factors, però principalment és a causa del preu dels drets d’emissió de CO₂ en el mercat Europeu. També per la pujada del preu del gas a escala internacional.
Font: EuroNews.

«Las empresas pagan por poder emitir CO₂; actualmente los derechos están en máximos históricos y han venido subiendo desde los últimos seis meses y entonces ha provocado una traslación al coste de la electricidad»

Andreu García, assesor de AFI

Quan he d’encendre la rentadora?

En algunes tarifes el teu consum d’electricitat pot tenir diferents preus al llarg del dia. Aquests horaris de la llum poden afectar el que acabes pagant en la teva factura.

Fet amb Inofgram

Fet amb Inofgram
Precio de la luz: máximos históricos. Font: https://www.ocu.org/vivienda-y-energia/gas-luz/informe/precio-luz
Fet amb Inofgram

Com indica el gràfic, trobem tres franges horàries a preus diferents. Les hores punta (de 10:00 h 14:00 h i de 18:0 0h a 22:00 h), són les més cares, fins a 0,133118 euros/kWh.

Les hores planes (de 8:00 h a 10:00 h, de 14:00 h a 18:00 h i de 22:00 h a 24:00 h), són les que tenen un preu intermedi, 0,041772 euros/kWh.

I, finalment, les hores vall (de 00:00 h a 8:00 h, caps de setmana i festius nacionals), són les hores més barates, 0,006001 euros/kWh. A més. Segons els càlculs de Kelisto, encendre la rentadora en les hores vall pot suposar un estalvi mitjà de 45 euros a l’any.

La pujada de preus i la divisió horària han creat diverses opinions negatives en la societat difoses per diferents xarxes socials com és el cas de Twitter.


Quin electrodomèstic et fa pagar més?

Fet amb Infogram

Normalment es compara el consum de les diferents generacions d’electrodomèstics i el 100% representa el consum dels que són menys eficients. Els extrems de l’escala són A +++ (l’excel·lència en eficiència energètica) i D (aparells que comencen a quedar obsolets).

Eficiència altaA +++. De color verd fosc, presenta un consum inferior a l’25%.
A ++. Amb un verd intermedi, simbolitza un consum inferior a l’30%.
A +. El seu verd pàl·lid mostra un consum aproximat d’entre el 30% i el 42%.
Eficiència moderadaA. De groc, ofereix un consum intermedi d’entre el 42 i 55%.
B. Marcat amb un color taronja, ofereix un consum d’entre 55 i 75%.
Eficiència baixaC. Taronja intens, ofereix un consum d’entre el 75 i el 90%.
D. El seu color vermell indica que té un consum d’entre el 90 i el 100%.
Obsolescència programada
L’estratègia es va originar a partir del segle XX a partir de la revolució industrial. Es tracta d’un pla per reduir la vida útil del productes i, en conseqüència, promoure el consum i obtindré majors beneficis econòmics.


Un 21 d’octubre fa 142 anys…

Paradoxalment, avui 21 d’octubre de 1879, Thomas Edison va aconseguir que el seu primer llum elèctric lluís durant 48 hores ininterrompudes.

Quant costaria que Edison tingués dos dies la bombeta oberta?

Una bombeta tradicional consumeix 0,1kW
El preu mitjà actual de l’kWh és 0,27219€
Una hora de llum: 0,027219€
Un dia de llum: 0,653256€
Dos dies de llum: 1,306512€

Quan va arribar l’electricitat a les ciutats?
Primera central elèctrica: 1875, Barcelona.
Societat Espanyola de l’Electricitat: primera comercialitzadora d’electricitat (1881)

Espanya VS. Europa

Segons Gana Energia, si comparem les dades amb Europa, Espanya és el cinquè país que més paga per l’electricitat durant el segon semestre de l’any, ja que es situa en una xifra de 0,2298 € kWh. Ara bé, si no es té en compte els impostos sobre el total de la factura, com a resultat, Espanya baixa fins al número onze del rànquing.

En el següent link d’un mapa interactiu es pot visualitzar la situació de les diferents centrals nuclears d’Espanya: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1cuPjgT1QhbRp9rfhlCTTMwtktb6B-nhw&ll=40.18009848869632%2C-3.2581891007887283&z=7

Artículo anterior15 años desde que Fernando Alonso tocó el cielo por segunda vez
Artículo siguiente9 años de ‘Red’, el despegue de Taylor Swift