amb l’increment del preu de l’electricitat intentar estalviar s’ha convertit en una obligació

El Dia Mundial de l’Estalvi d’energia va ser concebut amb l’objectiu de garantir l’accés a una energia, assequible, fiable i moderna per a tota la població l’any 2030. Tanmateix, en els darrers mesos els preus pugen cada dia i l’energia es fa cada dia menys assequible i com a bé bàsic i necessari a la indústria, aquest augment afecta tota la cadena de producció. L’índex de preus de consum (IPC) es va situar al setembre en el 4%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el nivell màxim en 13 anys, i aquest creixement provoca que els proveïdors pugin alhora les seves tarifes per pal·liar l’alça dels costos de l’energia.

Tot això és provocat com a conseqüència de l’increment del cost dels drets d’emissió de CO2 que imposa la Unió Europea per reduir l’ús dels combustibles fòssils. Des del 2005, la Unió Europea va crear un mercat on posan els ingresos cotitzats a partir del pagament que fan les empreses pel dret d’emissió de CO2. Aquest fons té com objectiu que es faci servir per fomentar formes de crear energia menys perjudicials pel medi ambient. Tot i així, pel moment, causat per aquest increment anual d’aquest dret, el marge de benefici de les empreses ha disminuït i necessiten augmentar els preus per tal de que surti rentable. A això cal afegir la revaloració del gas natural als mercats internacionals, que ha augmentat en un 50% pel que queda d’any i es preveu que augmentarà un 20% de cara al següent. A més, l’augment de demanda pel tancament de les centrals tèrmiques de carboni en un intent de reduir la producció de CO2.

Des del 2010, el govern espanyol va començar un procés per tancar totes les instal·lacions termoelèctriques alimentades per carbó a Espanya. La data límit que es van proposar per efectuar aquesta acció va ser el 2020, per això al juny es van tancar setze centrals tèrmiques de carbó, les quals eren productores d’electricitat i com a conseqüència el preu de la llum s’ha triplicat. El cost ha patit un increment de 190% entre el 2020 i el 2021 i les tarifes han deixat de ser estables. 

El passat mes d’agost es van marcar sis màxims històrics, el més alt de 111,88€ el MWh. Des d’aleshores, es va establir una tarifa de tres franges horàries pels clients domèstics per evitar factures massa elevades. Entre setmana, de 10h a 14h, i de 18h a 22h la llum és més cara, ja que es troba en hora punta: mentre que de 00h a 8h, és molt més barata. 

Artículo anterior59 anys del bloqueig estatunidenc a Cuba
Artículo siguienteLa crisis energética centra el debate del Día Mundial del Ahorro de Energía