Manel Monteagudo. EFE

Laia Soler, Aida Torrubia, Blanca Soler i Laia Rodergas /12:00h

El passat onze de novembre, Manel Monteagudo afirmava haver-se despertat després de trenta-cinc anys en coma l’any 2014. En aquella època, l’any 1979 era mariner, tenia vint-i-dos anys i va patir un accident marítim a Irak. Des del 2014 s’ha estat familiaritzant amb les noves tecnologies i una societat molt canviada des de 1979. Tot i això, comenta que mentre ha estat en coma s’ha casat i ha tingut dues filles. 

L’home es va donar a conèixer a través d’una entrevista en un diari local, i la resta de mitjans no han perdut ni un segon a difondre-la. Així, han pogut gaudir de tenir la primícia sobre aquesta informació. El periodista que entrevistava, no va contrastar la informació amb cap familiar ni metges ni veïns abans de publicar-la. És més, la família no vol tenir res a veure amb aquesta història.

Una setmana més tard, el mateix Manel Monteagudo ha reconegut davant els mitjans que la història és mentida. “Tan de bo hagués estat en coma, després de l’accident vaig tenir de catorze a setze desmais diaris”, afirma l’home. Tanmateix aquesta no sembla ser la única informació falsa d’aquest curió​​s protagonista. S’ha conegut com a Manel Monteagudo, però el seu nom real és José Manuel Blanco Castro. Monteagudo és el seudònim que utilitza per publicar llibres. Des de la seva recuperació ha escrit una novel·la titulada: “​​​​Camiño á lagoa dos bardos” i ara es troba en procés d’escriure la segona. Es possible que aquesta noticia no fos tan accidental.

Fuente: Elaboración propia

Sembla ser que ha sigut una gran campanya de marketing per a ell, que ara se’l coneix a tota Espanya, i pels mitjans que han vist una oportunitat per augmentar les seves audiències. Ja que és una informació que es pot incloure en la categoria de notícia, però que en realitat resulta ser una fake news. El dia següent els lectors ja començaven a veure les incongruencies i a les xarxes socials es començava a parlar sobre el tema. 

Fins i tot, els mitjans es van sumar a parodiar aquesta notíca, com ara el Mundo Today:

Un dels primers usuaris es preguntava com era posible que hagués estat en coma si havia continuat fent vida normal? Un somni fet realitat pels que estan cansats de la rutina i de treballar i esperen amb ànsies la jubilació.

Un altre tuit mencionava el circ mediàtic que ha generat la notícia i com els mitjans tractaven de vendre una pel·lícula que cau dins de la categoria de ficció com els drames de Hollywood. 

Artículo anteriorArreglao’ pero informal: así se presentó Alves
Artículo siguienteAtac informàtic al Campus d’Excel·lència de la UAB