Les darreres dades indiquen que 37,7 milions persones van viure amb el VIH l’any 2020 i que 680.000 van morir a causa d’aquesta malaltia. Tan sols a Catalunya més de la meitat dels malalts admeten haver patit exclusió en l’àmbit sexual i social, és per això que el ministeri de sanitat ha impulsat una iniciativa anomenada El pacto Social por la No Discriminación y la Igualdad de Trato asociada al VIH per protegir els afectats.

Dia mundial de la lluita contra la SIDA

El passat dimecres 1 de desembre es va celebrar el dia mundial de la lluita contra la Sida. L’any 1988, la Cimera Mundial de Ministeris de la Salut va assignar el primer dia de cada mes de desembre com a data commemorativa per donar més visibilització al VIH. Una malaltia que, fins al 2019 va treure la vida a 60.000 persones només a Espanya.

Aquest any 2021, el lema escollit per l’ONUSIDA per celebrar aquesta batalla ha estat: “Posar fi a les desigualtats. Posar fi al sida. Posar di a les pandèmies”.

Xifres

37,7 milions de persones a tot el món vivien amb el VIH en el 2020. D’aquests 37,7 milions van morir 680.000 a causa de malalties relacionades amb la sida, encara que els contagis s’han reduït en un 52% des del 1997, i va haver-hi 1,5 milions de contagis nous segons l’organització ONUSIDA.

De totes les persones amb VIH,1,7 milions són nens amb una edat que arriba fins als 14 anys. Aquesta última xifra, si li sumem el nombre de dones infectades pel virus, té com a resultat el 53% del total de persones que conviuen amb la malaltia.

A més, de tots els contagiats només 28,2 milions de persones tenien accés a la teràpia antiretroviral al tancament del passat mes de juny de 2021.

Discriminació

Els darrers estudis que s’han realitzat sobre aquest tema confirmen que l’estigma i la discriminació per SIDA encara estan presents en la societat després de 40 anys de l’aparició dels primers casos.

Només a Catalunya, més de la meitat dels malalts declaren haver patit algun tipus de rebuig o exclusió, sobretot en l’àmbit afectiu i sexual (57%) i en el social (37%), tot i que només 1 de cada 10 persones s’ha atrevit a denunciar-ho.

Des del 2020, el ministeri de Sanitat ha impulsat El pacto Social por la No Discriminación y la Igualdad de Trato asociada al VIH, una iniciativa per eliminar l’estigma d’aquesta malaltia i protegir als afectats garantint-los els seus drets i una igualtat d’oportunitats.

Aprèn amb nosaltres

Artículo anteriorMés d’un miler de persones viu en infrahabitatges a Barcelona
Artículo siguiente¿Cuánto sabes sobre el Balón de Oro?