Davant l’increment del preu de l’electricitat es posa en entredit la transició energètica renovable acompanyada del gas

La llum ha estat un tema central de debat entre els ciutadans i polítics europeus els últims dies. Les raons de l’increment del preu del megawatt responen a la revalorització del gas. En el mercat de les fonts d’energia el principal punt de partida és el valor marginal de la més cara; el gas. A partir d’aquest s’estipula el preu de les altres.

Segons El Confidencial el preu del gas ha crescut majoritàriament per causes climàtiques. A Espanya Filomena va ser la causa de l’augment més gran en el preu de l’electricitat mai vist a escala nacional. Amb la borrasca es va disparar l’ús de la calefacció, sovint parlem de sistemes d’escalfament que treballen amb gas natural. A més d’això, una forta onada de fred va motivar al creixement exponencial de la demanda. Com a conseqüència molts metaners van haver de redirigir-se cap a la Xina; negant el subministrament a altres països.

Això sumat a altres factors interns del mercat de matèries primeres van suposar l’enqueriment de la llum. El 2020 Espanya va registrar un mínim de 33,96 €/MWh; durant el gener de 2021, amb la irònica ajuda del Filomena el cost del megawatt va arribar als 62 €/MWh.Com a conseqüència de la prosperació dels factors que determinen el preu de l’electricitat, el passat dijous, 7 d’octubre, vam arribar a comprar el megawatt per a 288,53 €. Aquest rècord multiplica quasi per 6 el preu de l’octubre de l’any passat (35,56 euros/MWh).

!function(e,i,n,s){var t=»InfogramEmbeds»,d=e.getElementsByTagName(«script»)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(«script»);o.async=1,o.id=n,o.src=»https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js»,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,»infogram-async»);

En aquests gran augment del preu de la llum trobem, també, la qüestió sobre la nacionalització o intervenció de les elèctriques. Una mesura que s’ha dut a terme per pal·liar, mitjançant les polítiques Keynesianes de la socialdemocràcia, les diverses crisis econòmiques mundials com el Crack del 29.

Però aquesta situació va més enllà de la intervenció estatal. Per exemple, països amb elèctriques públiques o amb fort pes estatal en l’accionariat com França (EDF), Itàlia (Enel) o Països Baixos (Vattenfall) també han estat afectades per l’increment del preu del gas i l’electricitat.

Com s’observa al mapa, en comparació amb Espanya, amb una gran xarxa d’elèctriques privades i un preu de 288 euros el MW/h el 7 d’octubre: el preu de la llum a França ha assolit els 298 euros MW/h; a Itàlia els 307 euros MW/h i a Alemanya, el preu de la llum ha estat de 302 euros MW/h. Per tant, el debat del preu de l’electricitat no és tant els models d’empreses energètiques; sinó el preu en si de l’energia (en aquest cas, el gas) i el seu qüestionament enfront altres alternatives més eficients i sostenibles.

!function(e,i,n,s){var t=»InfogramEmbeds»,d=e.getElementsByTagName(«script»)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(«script»);o.async=1,o.id=n,o.src=»https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js»,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,»infogram-async»);

Alternativa al gas?

Amb la recent pujada del gas i el seu qüestionament, amb l’augment del preu de l’electricitat, trobem, segons diversos experts, una possible -i polèmica- alternativa energètica: l’energia nuclear. Diverses ONG com Green Peace han estat, aquests últims anys, molt durs i combatius amb aquesta energia. El seu control de residus (molt contaminants) ha estat la principal reivindicació per tal de fer desaparèixer l’energia nuclear de les economies mundials. Però, realment: és tan dolenta l’energia nuclear en una futura (i molt pròxima) transició energètica verda i sostenible?

Segons l’operador nuclear Alfredo García, necessitem l’energia nuclear per «fer una transició cap a les energies baixes en gasos d’efecte hivernacle». Aquí a Espanya, com apunta l’Alfredo, tenim un gran potencial energètic amb les energies solars i eòliques, però ni sempre fa vent, ni sempre fa sol.

Actualment, per pal·liar la manca de subministrament d’energies verdes, tenim el gas natural per sostenir les renovables. Però aquí trobem el problema que ens ha dut a l’actual situació de l’augment del preu de la llum i el plantejament d’una nova transició energètica: el gas natural és un combustible fòssil i produeix altes emissions de CO₂, un factor que ha comportat a l’increment d’impostos i, de manera directa, del preu del gas. Per tant, ara més que mai, és necessària una altra energia neta com a suport, com pot ser l’energia nuclear; que pot produir de manera constant i té una gran capacitat d’emmagatzematge.

«Necessitem l’energia nuclear per fer una transició cap a les energies baixes en gasos d’efecte hivernacle»

Alfredo García, operador nuclear

També, l’avenç tecnològic ha permès la creació de reactors nuclears molt més sostenibles que el gas natural com els Reactors Modulars petits. La construcció d’aquests reactors entraran, per exemple, en la planificació energètica de França de 2035. El país gal invertirà 30.000 milions d’euros en la reindustrialització, on l’energia nuclear tindrà un pes important, segons el president Macron, per tal de situar a França com a capdavantera de les energies renovables del futur. La descarbonització de la indústria i la construcció de nous vehicles elèctrics, com apunta l’Agència EFE, també entraran dins d’aquest pla ambiciós per deixar enrere les energies fòssils i contaminants.

A més, el Gestor Elèctric Francès, en aquesta actual crisi de l’electricitat i el preu del gas, mirant també cap al futur energètic, no veu viable prescindir totalment de l’energia nuclear.

Espanya, juntament amb diversos països de la Unió Europea, plantegen una compra conjunta de gas i intervenir el preu del CO₂ per subministrar-se de l’energia fòssil i reduir el seu preu perquè no repercuteixi a la factura de la llum de la ciutadania europea. La solució d’Europa, doncs, és la intervenció i la compra de gas; comportant a la llarga un continu augment de les emissions d’efecte hivernacle.

La forta dependència del gas també és un problema greu per països com Espanya i del conjunt d’Europa. A la Unió Europea, per exemple, el 90% del gas que s’utilitza és importat des de l’estranger. Segons la presidenta de la Comissió de la Unió Europea, Ursula Von Der Leyenc, «les energies renovables i nuclear són de producció pròpia, el que ens permetria ser independents» en el subministrament energètic. Per tant, l’energia nuclear permetria, als països que invertissin en ella, sobirania juntament amb les energies renovables per una futura transició energètica verda.

Artículo anteriorNeruda: 20 poemas de amor y un Nobel
Artículo siguiente23 anys del llançament de Game Boy Color