L’electricitat és 6 vegades més cara que l’octubre de l’any passat

En el Dia Mundial de l’Estalvi Energètic, l’encariment de la llum posa de manifest la urgència d’alternatives no només ecològiques, sinó també més beneficioses per les butxaques de la gent. El valor de l’electricitat creix de manera exponencial des del juny i es preveu que la factura arribi als 100 euros aquest mes d’octubre. El preu al mercat majorista s’ha vist multiplicat pràcticament per 6 en només un any. El megawatt hora valia 35 euros l’octubre passat, mentre que ara supera els 200. 

Gràfic: https://infogram.com/evolucio-del-preu-de-la-llum-1hxr4zxoqvq1o6y
Dades: https://www.ocu.org/vivienda-y-energia/gas-luz/informe/precio-luz

Com afecta les llars?

El preu de la llum ha augmentat de manera considerable fins a arribar a màxims històrics. I la conseqüència és clara: els grups més desfavorits que tenen una pitjor economia són els que més malament passen els efectes d’aquest augment de preu. Concretament es tracta de persones grans que viuen soles, aturats, pensionistes i de llars monoparentals.

Segons informa l’ABC, Mariely Moreno, que viu amb el seu marit i els seus dos fills a Madrid, només encenen l’aire condicionat dues vegades al dia durant cinc minuts per refrescar una mica. O el cas de Blanca Díaz Dubón, mare d’un nadó que evita directament posar l’aire per estalviar-se despeses.

Aquestes dues històries es repeteixen en nombroses llars a Espanya. De fet, el percentatge de famílies en risc d’exclusió social ha augmentat del 25,3% en el 2019 al 26,4% el 2020. I aquestes dades s’han vist agreujades per l’escalada del preu de la llum registrada en els últims mesos, especialment des del gener amb el temporal Filomena, un dels pitjors que es recorden.

També cal tenir en compte que això depèn de la tarifa que es tingui contractada. Si es tracta d’una tarifa en què es pacten prèviament els preus, aquests romanen fixos i no s’ha de patir per les variacions del preu de mercat. D’altra banda, els consumidors que s’acullen a una tarifa més regulada sí que pateixen les conseqüències de la pujada del preu de la llum. Segons Vozpópuli, aquest cas afecta uns 10 milions de persones.

10 consells per estalviar energia

Des del 2012, cada 21 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’estalvi d’energia. 

L’objectiu d’aquesta data és conscienciar a la població sobre com n’és d’important fer un bon ús de l’energia per cuidar el medi ambient i vetllar per la conservació dels recursos naturals. 

Tenir accés a una energia assequible i moderna també és una de les altres reivindicacions que es fan aquest dia, fet que aquest any coincideix amb el progressiu increment del preu de la llum que està causant una gran quantitat de queixes entre tots els sectors.

Aquests senzills consells poden ajudar a reduir el consum d’energia. Segueix-los i aporta el teu granet de sorra. El medi ambient t’ho agrairà i la teva butxaca també!

1- Utilitza la llum natural sempre que sigui possible

2- Prioritza l’ús de bombetes de baix consum, fluorescents o LED

3- Adquireix electrodomèstics eficients i adaptats a les teves necessitats

4- Fes un manteniment adequat dels electrodomèstics i neteja periòdicament els filtres

5- Desendolla els electrodomèstics si no els estàs utilitzant

6- Controla l’ús de la calefacció i l’aire condicionat

7- Mantingues la temperatura del frigorífic entre 4 i 5 °C i la del congelador a -18 °C

8- Renta la roba en fred i fes servir programes curts

9- En comptes de fer ús de l’eixugadora, estén la roba i aprofita la calor del sol perquè s’eixugui

10- Evita obrir el forn innecessàriament 

Comparació d’Espanya amb Europa

El preu de la llum ha pujat de manera generalitzada a tota Europa, però hi ha diferència de com es paga el KW/h a països com a Espanya i a la resta del continent europeu. Hongria, els Països Baixos i Suècia tenen els preus més econòmics del kilowatt per hora mentre que nacions com Alemanya, Bèlgica o Dinamarca es troben el kWh tres vegades més car. Espanya se situa en 0,25 €/kWh al costat dels països amb un preu més alt. Aquesta dada després es veu reflectida en la factura de la llum de cada país i varia segons els impostos que s’afegeixen després de tenir el preu del KWh fixat.

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1kU5btBwhIT_rMC05rv7AVJ5u8Y5t09vK

Què n’opinen les institucions?

El Banc d’Espanya argumenta que prop del 70% de la pujada dels majoristes de l’electricitat es deu a la proposta de la UE per reduir l’ús de combustibles fòssils, és a dir, es vol regular l’emissió de CO2 (i també del gas) per a un món més sostenible. A més, la institució explica que l’ús freqüent de combustibles fòssils per part de centrals tèrmiques generen un increment en el preu de mercat. 

Com a informació general, el Banc d’Espanya exposa que un 20% de la pujada és degut al cost de permisos d’emissió CO2, un 50% es deu a l’encariment del gas en el mercat i la resta als impostos i traspàs al detall.

Pel que fa al Govern i amb vistes cap al futur, ha anunciat que per combatre aquesta pujada dràstica en el preu, disminuirà l’impost especial sobre la llum. Aquest és actualment del 5,11% i amb aquest canvi, regularitzarà els beneficis de les elèctriques pel que fa al preu de la llum.

Una veu especialitzada analista del sector elèctric i CEO de Gana Energia, Antonio Picazo, exposa que el preu del gas és molt elevat en els mercats internacionals, però igualment allà és on el compren les elèctriques. A més, indica que el preu, pel que respecta als drets d’emissió de CO2, segueix pujant cada vegada més.

En general, les institucions i veus especialitzades exposen que aquest increment és degut a la constant emissió d’energia diària i, segons ells, aquestes mesures i augments de preus és, principalment, perquè la gent en tingui consciència i utilitzi aquests recursos en menor mesura. Malgrat això, Institucions com el Govern, per exemple, creu indispensable que la gent faci servir la llum i per això disminueix el seu impost.

Artículo anteriorLa nova lluita d’ETA: apropar els presos a casa
Artículo siguienteKim Kardashian, una vida de focos y polémicas