tartamudesa gif
per Paula Brines Blasco, Beth Berruezo Suades, Maria Capell Costafreda, Anna Calero Puig i Marc Escribano Lorente

L’Associació de la Tartamudesa de Catalunya (ATCAT) reclama a l’administració pública la formació de personal qualificat per tractar aquesta disfèmia. Tot i que un 2% de la població mundial pateix tartamudesa, encara no s’ha aconseguit trencar l’estigmatització formada al seu voltant. Per aquest motiu, el 22 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Consciència de la Tartamudesa

El quequeig és un trastorn comunicacional que afecta la fluïdesa i continuïtat de la parla de les persones. Segons dades publicades per l’Associació de la Tartamudesa de Catalunya (ATCAT), un total de 75.000 persones pateixen aquesta malaltia a Catalunya.

L’ATCAT fa una crida a la normativització de la disfèmia i reclama a l’administració pública un seguit de mesures. En primer lloc, la formació d’un personal qualificat per realitzar un bon seguiment. Aquesta condició, que acostuma a afectar més als homes que a les dones, es pot revertir gràcies a tractaments logopèdics. Per aquest motiu, tal com declara Núria Dionís, logopeda i vicepresidenta de l’entitat, s’estan “oferint cursos de formació a docents, pediatres, logopedes o altres professionals que atenen famílies, com els psicòlegs, perquè coneguin bé el trastorn”. 

Paral·lelament, una de les reclamacions principals de les associacions com ATCAT és que els tractaments entrin dins la cartera de Serveis Socials i sol·liciten, també, un accés més fàcil i menys burocràtic a les subvencions.

En el moment de relacionar-te amb una persona tartamuda, és fonamental no interrompre-la quan acaba les frases ni tampoc felicitar-la si ho resol correctament. La clau perquè es pugui expressar amb claredat i amb les mínimes dificultats possibles, és donar-li el temps que necessiti per expressar allò que vol dir sense pressionar-la.

Estigmatització de la tartamudesa

Les persones que sofreixen aquest trastorn poden arribar a patir discriminació, sobretot degut a la desconeixença de la societat i la falta de reconeixement. A més, encara costa més que les persones percebem que marginem o prejutgem les persones en dificultats en la fluïdesa de la parla. Arran d’això hem fet un recull dels mites més recurrents sobre la tartamudesa:

Tríptic 4 mites de la tartamudesa

La quequesa pot provocar sentiments de frustració, por, rebuig, falta de comprensió i aïllament. Fins i tot, tenir aquesta discapacitat pot perjudicar en el món laboral, ja que en algunes situacions ha ocorregut que s’han rebutjat candidatures de persones amb tartamudesa en les entrevistes o se les ha relegat a llocs de poca responsabilitat. Per això, els experts i entitats reclamen que és necessari que la sanitat pública reconegui a les persones amb quequesa una discapacitat i cobreixi els seus tractaments.

Cartell sobre 4 famosos amb tartamudesa
Artículo anteriorL’estret de Magallanes «compleix» 502 anys
Artículo siguiente120 anys de premis Nobel de Literatura