infrahabitatge Barcelona
Font: CCMA

Paula Brines i Blasco, Elisabet Berruezo Suades, Anna Calero Puig, Marc Escribano Lorente, Maria Capell Costafreda

A la ciutat de Barcelona, més d’un miler de persones viuen en locals ocupats o assentaments. L’elevat preu del lloguer dels habitatges és la principal causa de les condicions precàries en què viuen moltes famílies. 

Fa 12 anys que una família viu en un local de 18 metres quadrats sense ventilació a la Plaça Tetuan. Una antiga fruiteria del barri de raval és la llar del Gerard, la Maria i el Marcus, el seu fill de 16 anys. Tot i que l’infrahabitatge ha estat rehabilitat, aquest presenta una sèrie de condicions precàries: no té cèdula d’habilitat, no té cap mecanisme de ventilació i una persiana que dona al carrer és la seva porta d’entrada. El preu del lloguer a què fan front és de 550 euros al mes. Encara que han realitzat molts tràmits per accedir a un pis de protecció oficial, aquest no els ha estat concedit. 

La gravetat de la situació no és l’única a la ciutat de Barcelona. L’elevada mitjana dels preus dels habitatges comporta que es donin situacions com la de la Plaça Tetuan. El passat dimarts, una família va morir en un incendi d’un local ocupat i quatre persones més van ser traslladades a l’hospital per inhalació de fum. La família estava conformada per dues criatures, una de menys d’1 any, i una altra de 3 anys, i els seus respectius pares. El local havia estat una oficina del banc EVO. 

Què en saps sobre aquesta realitat?

Segons informa l’Ajuntament de Barcelona, hi ha un miler de persones que viuen en antics locals comercials a peu de carrer, en assentaments o en naus. La xifra total, però, encara podria ser més alta i es calcula que molts són menors. Molts locals a la ciutat comtal són abandonats pels seus propietaris, els quals se’n desentenen per complet. Enfront de la problemàtica, Ada Colau exposa:

«Aquest és un problema que en general s’hauria d’abordar des de totes les administracions. No pot ser que hi hagi oficines bancàries -ens ha passat en altres barris- que estiguin indefinidament buides i de les quals els propietaris es desentenguin completament.»

Infrahabitatge Barcelona
Font: Kasaz

«Realment ocupen perquè no tenen alternativa, i això s’ha d’erradicar, és una conseqüència de la manda d’habitatge públic i també de la manca de polítiques d’habitatge valentes».

Lucía Delgado, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca

L’elevat preu del lloguer és una realitat a què s’enfronten milers de persones cada dia a la ciutat de Barcelona. Moltes famílies no tenen accés a un habitatge digne, i moltes altres destinen una part important del seu sou en el lloguer d’un pis. Avui en dia, el lloguer més baix per un pis de 50 metres quadrats és de 605 euros al mes a Nou Barris, seguit d’Horta Guinardó i Sant andreu, amb uns preus de 620 i 625 euros respectivament. El següent districte en aquesta escala de menor a major és Sants-Montjuïc, amb un lloguer mitjà de 695 euros mensuals. Per sobre dels 700, ja es troben Les Corts, Gràcia, Sant Martí, Eixample i Sarrià-Sant Gervasi, per ordre creixent. El lloguer més alt resideix a Ciutat Vella, amb una mitjana mensual de 875 euros. 

Descobreix a quin barri de Barcelona on pots viure segons el teu sou actual:

Artículo anteriorGala Pilota d’Or edició 2021
Artículo siguienteLa SIDA, una malaltia estigmatitzada