Portada de la pel·lícula Light out, director David F. Sandberg

L’encariment dels drets d’emissió de Co2 i els alts preu del gas natural al mercat internacional són les principals causes de la pujada de preu de la llum

Aquest tercer trimestre per primera vegada s’ha introduït al baròmetre del CIS una de les problemàtiques més actuals i quotidianes que ens ocupa, la pujada del preu de la llum. Els resultats són clars, l’elevat cost de la llum entra dins dels deu principals problemes pels espanyols, concretament ocupa la novena posició. Això representa que el 7,2% de la població espanyola està preocupada per l’abús a la factura de la llum. 

No és per menys si observem les dades d’aquesta mateixa setmana. Per exemple, el passat dijous 18 de novembre es va disparar el preu mitjà un 16,47% més respecte al dia anterior, assolint els 226,94€ per megawatt hora segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat. 

Banc d’imatges iStock

Per què puja el preu de la llum?

La imatge és una captura de pantalla del vídeo que va penjar La Sexta en què Fernando Simón explicava en un minut les mesures de la Covid-19.

La pujada del preu de la llum va començar aquest estiu, durant el mes d’agost. L’11 d’agost del 2021 la mitjana de preu de la llum se situava a 115,83 euros per megawatt per hora. Fa un any al 2020, la mitjana se situava a 40,2 euros per megawatt per hora. Però, per què ha apujat tant el preu de la llum? Segons el Banc d’Espanya, s’estima que un 70% de la pujada dels preus de l’electricitat durant aquest any és a causa de l’encariment dels drets d’emissió de CO₂. Els drets d’emissió són un cost que han de pagar les grans empreses que emeten CO₂, amb una limitació, marcada per la Unió Europea, de gasos contaminadors que poden emetre. Aquests són cada cop més cars, ja que la UE pretén reduir l’ús de combustibles fòssils per minimitzar la contaminació. 

Una altra raó que apunta a l’augment del preu de la llum, segons la institució de la banca espanyola, és l‘encariment dels preus del gas natural, matèria que utilitzen les centrals de cicle combinat i cogeneració. Actualment, el preu del gas natural al mercat internacional triplica (+400%) al dels últims anys, segons informa fonts del ministeri per la Transformació Ecològica.

S’estima que a Espanya un 20% de la pujada és a causa del cost més gran dels drets d’emissió de CO₂, mentre que un 50% de l’encariment de la llum és degut a l’augment del cost del gas natural al mercat internacional. L’altre 30% sobrant, segons El Banc d’Espanya, és amb motiu dels impostos i traspassos a minoristes imposats per la Unió Europea.

Endesa, Iberdrola i Naturgy son les propietaries del 85% de control del mercat elèctric del conjunt de l’Estat Espanyol i en aquest semestre del 2021, des de l’encariment de la llum, s’han emportat 3.160 milions de beneficis en net.

Escena de la pel·lícula It, director Andrés Muschietti

Gran desconcert

Aquest moviment que afecta de forma directa a la factura de la llum de tots els consumidors està creant un gran desconcert a la població. No només és un augment del preu de la llum, sinó que per primera vegada la factura d’aquesta energia també depèn del moment en el qual el consumidor decideix utilitzar-la. Aquest nou paradigma posa part de la responsabilitat en la persona, que sovint se sent desemparada per la falta de transparència i estabilitat de les franges de preu del consum. 

De fet, les franges dividides per pic, plana o vall, segons el moment en el qual es fa ús de l’electricitat ja no són actuals. Davant d’aquest desconcert part de la població està optant per les energies renovables com les plaques solars, que a més de ser una alternativa sostenible estalvien entre un 10% i un 20% de la factura de la llum segons les dades d’Holaluz.


Consells per pagar menys a final de mes

Imatge extreta d’un article de la revista digital Ella Hoy
  • PLANIFICA: La majoria d’empreses d’electricitat tenen diversos tipus de tarifes, les quals ofereixen diferents tipus de preus segons l’hora del dia. Si s’analitza quines franges horàries tenen un preu reduït, poden ajudar a abaixar el cost de la llum a casa.
  • SIGUES CREATIU: També es pot buscar aparells ecològics o que gastin menys energia, per tal d’aconseguir un estalvi energètic. Els electrodomèstics són els aparells que més consumeixen, per això experts recomanen comprar aparells de baix consum. També es poden aplicar bombetes amb leds o desendollar aparells per evitar que consumeixin quan estan en desús.

Artículo anteriorMTV EMAs 2021: BTS y la igualdad arrasan con todo
Artículo siguienteVigo ya no luce en Navidad