Font: Verne, El País.

Font: Verne, El País.

El negoci de la marihuana ha proliferat a Europa i s’ha convertit en un dels principals mercats negres

Elaborat per: Xavier Silvestre, Anna Vona, Irene Salmerón, Marina Tubella i Christian Rodríguez

La marihuana s’ha convertit en els últims anys en una de les substàncies més populars arreu del món. A Europa, la seva irrupció ha provocat que Espanya s’hagi convertit en líder europeu de producció de marihuana. Les forces i cossos de seguretat de l’estat han hagut de multiplicar els seus esforços per tractar de confiscar el nombre més gran de plantacions possible. Només a Catalunya l’any 2020, els mossos van intervenir un total de 393 plantacions, 25 més que l’any anterior. 

La falta de regulació i el preu tan barat pel que es paga el gram de marihuana fa que moltes màfies decideixin instal·lar-se a Espanya per produir-ne i després exportar-la a la resta d’Europa. Segons Mossos d’Esquadra, les màfies instal·lades provenen principalment dels països de l’Europa de l’est, destacant Albània amb un 60%. 

Una regulació que no prospera

A l’equador de la legislatura, el passat octubre va arribar al Congrés dels Diputats el debat sobre la legalització del cànnabis. Unides Podem, ERC i Más País van presentar tres projectes de llei per legalitzar-lo. No obstant això, el ple va rebutjar les propostes de legalització de la planta més consumida a escala nacional (3,2 milions de persones). El representant de Más País va defensar que cal acabar amb el tabú de la marihuana perquè “tothom reconeix que pot accedir sense problemes a aquesta substància al mercat negre”.

No tot és negatiu

Tot i que la marihuana pot tenir efectes negatius en el cos com la disminució de l’atenció o un augment del ritme cardíac i la pressió arterial, estudis recents publicats per EFE revel·len el potencial del cànnabis per usos mèdics:

  • Propietats antioxidants
  • Propietats antiinflamatòries
  • Efectes antitumorals en el càncer de mama
  • Útil per lesions neuronals en nadons en el part provocades per falta d’oxigen

L’evolució de la realitat en aquest sentit fa evident que cal una regulació sobre la producció i el consum de cànnabis a nivell espanyol. 

Artículo anteriorUn mar de plàstic, una realitat ambiental
Artículo siguienteNovoUrban, la web d’anàlisi d’urbanisme a través de la comunicació