La crisi energètica que està afectant a tot el món colpeja amb més força a la famosa «Marca España». El preu de la llum, que se situa a 226,94 euros/mwH a dia d’avui segons les actualitzacions de Rac 1, puja cada dia. Les hores més cares seran de les 18 h a les 19 h, mentre que les més barates són a la nit entre les 4 h i les 5 h de la matinada i, en conseqüència, l’hora en la qual has de configurar l’alarma per encendre la rentadora. Les energies renovables serien una opció, però hi ha gent, com Pablo Casado, que s’oposa.

Aquest fet no només ha provocat protestes i manifestacions entre els ciutadans, també s’ha convertit en font de conflictes entre l’oposició i fins i tot dins de la mateixa coalició de Govern. La situació està alimentant la inquietud social i provocant una tempesta política a mesura que el preu de l’electricitat al mercat majorista encadena màxims històrics des del juny passat. Ja no sabem si estem pagant la factura de la llum o la hipoteca.

De fet, les darreres pujades del preu de l’electricitat és un dels arguments que més utilitza l’oposició política cada vegada que pot. El president del Partit Popular, Pablo Casado, a la cloenda del congrés de la seva formació a Puertollano, Ciudad Real, va criticar la gestió de la política energètica del Govern.

Un reflex del anterior president Mariano Rajoy

Les seves declaracions van recordar a les que feia en el seu moment el President del Govern Mariano Rajoy. A l’alçada del famós “¿Ustedes piensan antes de hablar o hablan tras pensar?” arriba el “A la izquierda solo le gusta la energía solar. Y a mi. Pero es que anteayer a las ocho de la tarde fue el pico de consumo eléctrico. Y a las ocho de la tarde, no sé si estabais por aquí, pero no había posibilidad de que la solar emitiera. Básicamente, porque era de noche. Por tanto, es una cuestión de lógica”. Les paraules del líder del PP ràpidament van revolucionar Twitter, convertint-lo en el focus de mems. I com que no hem volgut ser menys, també n’hem generat alguns.

Tot i les burles, diversos experts en energia solar i economistes com Martin Varsavsky Ramón Roca sostenen que Pablo Casado no s’equivocava. Defensen també que avui en dia, és molt car construir bateries gegants per emmagatzemar grans quantitats d’energia solar. En canvi Ismael Morales, portaveu de la Fundació Renovables li nega la raó quan parla de les possibilitats de fer emmagatzematge per l’autoconsum durant el dia per poder utilitzar-la durant la nit amb bateries, i de manera econòmica.

Joan Guzman, Gerard Mádico, Guillem Llorens, Guillem Moya, María Guix i Marc Lladó

Artículo anteriorMemes 40 Awards
Artículo siguienteDani Alves vuelve al FC Barcelona… con 38 años