Font: inversion.es

La llista negra dels paradisos fiscals de la Unió Europea, va ser creada el 5 de desembre de 2017, amb l’objectiu de millorar la governança fiscal internacional i fer front al frau, a l’elusió fiscal i al blanqueig de capitals, segons el Consell de la Unió Europea. La llista s’actualitza de forma semestral des de la seva creació. Els criteris que aplica la UE per considerar un país o jurisdicció paradís fiscal es basen en la transparència fiscal i els règims tributaris perniciosos pels estàndards europeus. Addicionalment, la UE valora positivament signar el Conveni Multilateral sobre Assistència Administrativa Mútua i la bona qualificació en l’Informe de Transparència i Intercanvi d’Informació del Fòrum Global

En l’última actualització, la Unió Europea redueix a nou els països de la seva llista negra de paradisos fiscals, 48 hores després de la revelació dels Papers de Pandora. Els ministres d’Economia i Finances de la UE, reunits a Luxemburg, han decidit que només quedaran Samoa Americana, Fiji, Palau, Panamà, Samoa, Trinitat i Tobago, Illes Verges Americanes i Vanuatu (indicats amb punts vermells al mapa). En l’última revisió de la llista, els membres de l’Ecofin (Consell d’Assumptes Econòmics i Financers de la Unió Europea) han exclòs a les Illes Seychelles, Anguilla i Dominica. Aquests tres països es sumen a llista grisa on es troben els països i jurisdiccions que encara han d’aplicar mesures tributàries i de transparència fiscal (indicats amb punts grocs al mapa). D’altra banda, alguns països ja han adoptat mesures i han estat exclosos de les llistes, com és el cas d’Austràlia, Esuatini i Maldives (indicats amb punts verds al mapa).

L’actualització de la llista ha estat criticada des dels grups polítics majoritaris del Parlament Europeu. Lídia Pereira, eurodiputada portuguesa del Partit Popular Europeu i portaveu d’assumptes econòmics en l’Eurocambra exposa que “la llista és sorprenent. No sabem quin criteri se segueix. Apareixen països que ara estan en els Papers de Pandora”. També hi ha hagut crítiques des del sector socialista, “És evident que hi ha un problema amb la informació política dels paradisos fiscals, (…) i acaben per minar la credibilitat d’aquesta eina i de la mateixa Comissió”, assenyala Jonás Fernández, portaveu dels socialistes europeus en assumptes econòmics i fiscals.

Article de: Marc Gázquez, Maria Mondéjar, Miquel Martínez, Erik Jimenez, Àlex Honrubia, Laura Minobas

Artículo anteriorLa Copa del Mundo, una competición repleta de momentos icónicos
Artículo siguiente64 canciones que recorrieron Europa