El Solsonès, comarca situada entre l’Alt Urgell i el Berguedà, és unes de les comarques més extenses i menys poblades de Catalunya: 1.001km2 i només 13.400 habitants. Conformada per un mosaic de boscos, camps, rierols i muntanyes, és un lloc màgic abans que arribi l’hivern. La tardor despulla els boscos, inundant els pobles i ermites de colors marrons, vermells i taronges. Les gebrades s’apoderen dels matins i els bolets dels sotaboscos. 

Vídeo de IrisRC Films

Dels quinze municipis que conformen la comarca només n’hi ha dos que superen els mil habitants. D’una banda la capital, Solsona, i de l’altra, Sant Llorenç de Moruny. És precisament als voltants d’aquest poble que trobem la ruta de les Ermites del Solsonès. Un recorregut que ens descobreix els racons més ben conservats del romànic català al Prepirineu. A través del sender podem conèixer algunes de les ermites en més bon estat de la zona. 

Des de Sant Serni de la Pedra, a 900m d’altitud, iniciem un recorregut circular que ens portarà fins als 1200m al llarg de 15km. Una ruta amena, fàcil i preciosa que convida a gaudir tant dels paisatges del Solsonès com del patrimoni medieval que descobrirem a mesura que anem avançant. Arribant en cotxe fins al punt d’inici, podrem guadir d’una jornada agradable en família o amb amics, sempre que el temps ens ho permeti.

Una excursió plena de natura i cultura històrica, perfecte per gaudir a la tador amb família o amics. Si us ha agradat aquesta ruta estigueu atents a noves actualitzacions i no us oblideu d’etiquetar-nos en les vostres sortides.

Un article de Elisenda Forés, Oriol Foix i Laura Godard.

Artículo anteriorZamora existeix: passeig per 10 pobles abandonats de la província
Artículo siguienteLa travessia transatlàntica de Greta Thunberg pel canvi climàtic