Oriol Puig, Marc Vilaseca, Rut Sebastià i Helena Vallhonrat
A l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de Comunicació de la UAB es viurà una jornada farcida de convidats interessants que posaran sobre la taula temes per debatre i reflexionar.
S’està celebrant a la Universitat de Barcelona la sisena jornada de Comunicació, Viatges i Aventura que comptes amb convidats de gran interès com Jordi Badia, Javier Cebreiros, Martín Caparrós, Julio Salinas i Carme Barceló. La data de l’esdeveniment, el 21 de novembre, coincideix amb l’inici del Mundial de Qatar de futbol, que és un dels temes principals que tractaran els convidats.
Pots seguir la cobertura aquí:
Jordi Badia: Projecte North Cape «Guanyem l’ictus»
Jordi Badia és un humanista llicenciat a la UOC i amb un màster de Recerca en Comunicació i Periodisme a la UAB. Les seves publicacions més recents són Crónica del nuñisme (2003), Barça al descobert (2009) i Josep Suñol. Viure i morir per Catalunya (2011). A la seva trajectòria acadèmica i professional podem trobar-lo com a corresponsal local a Ràdio Sabadell i Ràdio Terrassa, cap de política internacional, subdirector d’informació i cap d’esports i director de comunicació i cap de gabinet del president i portaveu del club. En Jordi Badia també va ser guionista de TV3. Aquí us posem un qüestionari per posar-vos a prova!
Jordi Badia ha inaugurat la sisena jornada de Comunicació, Viatges i Aventura que s’ha celebrat a l’Aula Magna de la facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Jordi Badia ha tractat principalment en la conferència la seva experiència amb l’ictus que va patir fa 8 anys. L’aventura que va viure per tal de superar-lo la va coronar amb la participació en la North Cape 4000, una prova ciclista d’ultradistància i solidària. Juntament amb la Fundació Althaia, el seu objectiu actualment consisteix en la lluita contra la malaltia per tal d’ajudar en la seva investigació a través de la seva experiència personal. Podeu fer un repàs de les seves etapes més importants aquí:
Gabriel Donoso, Juan Jabares i Lorena Vázquez: Proyectos máster Periodismo de viajes
La següent conferència de la jornada ha estat la de Gabriel Donoso, Juan Jabares i Lorena Vázquez, estudiants de màster que han exposat els seus treballs de final de grau al voltant de 3 destinacions. Dins de la seva especificació, periodisme de viatges, han mostrat tres llocs del món des d’un punt de vista en concret.
Gabriel Donoso ha volgut mostrar la ciutat de Marrakech i la seva aventura endinsant-se a la ciutat del sud-oest del Marroc per tal d’ensenyar com és la ciutat en realitat. En el seu treball Marrakech en colores, és on recull tota la seva investigació.
El següent en intervenir ha set Gabriel Donoso, que ha centrat el seu treball en Malta i, en concret, en la seva gastronomia. L’objectiu de l’estudiant era mostrar en què es conforma la cultura alimentària de l’illa mediterrània i quines són les seves tradicions culinàries
Lorena Velázquez ha set l’encarregada de tancar l’acte. En el seu treball Voces de Nuremberg, ha buscat mostrar més enllà dels estereotips que rodegen la ciutat alemanya. A través dels seus festivals i gent ha intentat mostrar com és l’autèntica Nuremberg.
Javier Cebreiros: «Haz cosas»
Javier Cebreiros ha continuat la jornada, amb la seva conferència «Haz cosas». Javier Cebreiros és doctor en comunicació, imparteix conferències i forma a equips empresarials. Està especialitzat en l’àrea emocional i el seu missatge propi es basa en les emocions i l’autenticitat. Ha col·laborat en mitjans de comunicació com La voz de Galícia o La 2 (TVE). A més a més, sent fundador de ensaia, al 2018 va ser un dels 25 participants seleccionats per les Nacions Unides per al seu programa “Emprenedors per al canvi social”. Us deixem aquí un altre test per saber més de la seva vida.
En la següent Ted Talk, Javier Cebreiros des de la seva experiència personal i professional, exposa què fa únic a un gran comunicador.
Tal i com explica Javier Cebreiros, per a entendre la nostra vida hem de ser conscients de la gent que tenim al nostre voltant, especialment amb les quals més temps passem. Per a categoritzar-les hem de tenir en compte l’actitud i l’aptitud. Les persones que tenen molta aptitud són molt intel·ligents, però fan pitjor a la gent del seu voltant, ja que manquen d’actitud. En canvi, aquelles que tenen actitud i aptitud, a més de tenir gran recorregut de millora, treuen el millor de les persones del seu voltant. Segons on situes a les teves relacions has de seguir quatre passos:
1. Empatia: entendre que hi ha gent que no és que sigui mala persona, simplement ho passa malament
2. Eliminar
3. Si no pots eliminar, redueix
4. Envoltat de gent amb actitud i aptitud: “un enano en los hombros de un gigante ve más que los propios gigantes”
Aquí veiem la taula que ens permet veure de manera gràfica la refeleixó exposada per Javier Cebreiros:
Martín Caparrós, Carme Barceló i Julio Salinas: Esclavos del fútbol: Anatomía de un Mundial
Esclavos del fútbol: Anatomía de un Mundial ha estat l’acte final de la sisena jornada de Comunicació, Viatges i Aventura, que han presidit Martín Caparrós, Julio Salinas i Carme Barceló. Coincidint amb la inauguració a Qatar, els tres convidats han buscat exposar les controvertides condicions en les quals s’ha aixecat el mundial al país de l’Orient Mitjà. Abans, però, aquí us deixem un qüestionari per saber més del recorregut dels tres convidats.
A partir de les seves experiències personals els convidats han introduït l’acte responent a la següent pregunta: “Què significa per a vosaltres un mundial de futbol?”. “No hay evento mundial que refuerza más el “efecto patria”, responia Martín Caparrós mentre reflexionava a través de les seves vivències a l’Argentina.
Un cop conclosa l’entrada a l’acte, els invitats s’han dedicat a respondre preguntes dels assistents. Una de les preguntes ha portat a Julio Salinas a jutjar la pressió mediàtica envers els futbolistes que es viu a Espanya en comparació als altres països, que s’uneixen davant del repte mundialístic.
“És el Chiringuito un programa polèmic?” és la pregunta que ha portat a la discussió entre Julio Salinas i Carme Barceló. L’exfutbolista mantenia la posició afirmativa alhora que el comparava amb altres programes informatius, mentre que la periodista catalana l’hi ha contrarestat la resposta concloent amb la següent afirmació: “Las noticias más importantes en los últimos años a nivel futbolístico las ha dado el Chiringuito. Esto es periodismo”.
Per tancar l’acte, Martín Caparrós, Carme Barceló i Julio Salinas s’han sotmès a una ronda de preguntes breus que han respost d’una manera concisa. Això no obstant, el final de l’acte ha sigut accidentat. A conseqüència d’una pregunta en català i una resposta també en català per part de Salinas i Barceló, Martín Caparrós ha marxat de la sala abans d’hora catalogant com a falta de respecte el fet de parlar en una llengua que ell no entenia.