Crònica de la II Jornada AJE sobre Divulgació Científica, que ha acollit estudiants de primer i tercer de periodisme. De Pau Ros, Víctor Ruiz, Xavier Sabaté, Gabriel Roncero i Noa Ruiz
Passen deu minuts de les nou. Encara en falten cinc perquè comenci la segona Jornada AJE sobre Divulgació Científica, però l’Aula Magna de la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona ja és absolutament plena. Només mitja dotzena de cadires embarrades a la primera fila queden lliures.
Tot i el petit retard, Enric Marín, degà de la Facultat de Comunicació de la mateixa universitat, enceta el micròfon remarcant la importància d’una xerrada com la d’avui. “Un dels problemes més grans que té la societat és el divorci entre la ciència i la societat”.
“Un dels problemes més grans que té la societat és el divorci entre la ciència i la societat”
Enric Marín, Degà de la Facultat de Comunicació, UAB
Amagat darrere el sobrenom de “El Barroquista”, Miguel Ángel Cajigal comença la seva denúncia sobre com es divulga actualment la cultura i la Història de l’Art. “El problema comença quan vinc a parlar de cultura en una jornada sobre divulgació científica demostra que el problema és molt gran.”
L’energia de Nadia Alonso López manté concentrat a un alumnat, encara adormit, a l’hora de parlar de TikTok. La professora de la Universitat Politècnica de València, en el moment de parlar de l’impacte i els usos de l’aplicació sobre la població, apel·la als estudiants amb el que ja és un clàssic de les xarxes socials: «abans de compartir un contingut és important contrastar-lo i veure si és verídic».
Arriba el moment de l’aclamació pública. José M. Perceval comença la seva ponència entre la remor i les rialles de fons. Fins i tot la resta dels seus companys acadèmics, semblen abstrets en el doctorat de la Història de la Comunicació sobre les utopies i distopies de la intel·ligència artificial en els estudis de ciències socials. Amb comentaris com «la intel·ligència artificial no inventa res de nou, només vampiritza», la distensió en aquest punt de la jornada és notòria.
El to seriós torna quan Carlos Briones agafa el timó de la ponència. La seva xerrada sobre astrobiologia, «del laboratori a la societat», agafa una mica en fora de joc als estudiants mentre el soroll de teclats d’ordinador i càmeres de fotos no cessa.
De cop, després d’un tímid torn de preguntes, l’ambient propi d’una universitat torna a les parets d’una Facultat que ja té més de cinquanta anys. La gent surt gairebé escopetejada de l’Aula Magna, amb ganes d’un descans, un cafè o un cigarro. Els ponents xerren entre ells amb rialles per entremig. La primera part de la jornada ha acabat.