La dotzena Jornada de Viatges, Comunicació i Lectura ha tingut lloc aquest matí a l’Aula Magna de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A la conferència han acudit diversos periodistes, economistes, professors i alumnes que han parlat sobre la importància del periodisme de corresponsalia i tot el que aporta aquest en la professió.

Coneix als col·laboradors de la jornada:

Un minut de silenci a la UAB

S’ha iniciat la jornada amb una breu introducció del professor de la facultat de ciències de la comunicació de la UAB, Santiago Tejedor, que ha donat peu a José Manuel Pérez Tornero, antic president de la Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola, i Enric Marin, docent i doctor en ciències de la informació de la UAB.

En aquesta primera part de la jornada, s’ha parlat de la importància del periodisme per descobrir el món, de la rellevància dels viatges en cerca d’explicar històries. Pérez Tornero explicava que «sense periodisme no hi ha democràcia i que sense democràcia no hi ha periodisme», que els periodistes tenen una funció crucial de ser a tot arreu i explicar . Enric Marín ha afegit que estem convivint en una actualitat informativa d’alta complexitat, de «dos fets que estan ocupant matí, migdia i vespre els informatius: el conflicte de Palestina i l’emergència climàtica», i que cada vegada s’estan enduent més periodistes que moren exercint la seva professió. És per això, que els dos primers col·laboradors de la Jornada han demanat que es guardés un minut de silenci a l’Aula Magna de la UAB, per totes les víctimes de la guerra de Palestina i pels periodistes morts exercint la seva professió.

Uganda, el nou destí del Tahina’Kan

A continuació, s’ha cedit la paraula a Noa Ruiz, alumna de tercer de periodisme que l’any passat va tenir l’oportunitat d’assistir al viatge a Etiòpia. Un viatge organitzat per Tahina’Kan, una iniciativa destinada a fomentar l’interès de la comunitat universitària per a la cultura i costums del país que es visita. La Noa, ha explicat la seva experiència durant el viatge, ha intentat transmetre la importància de viatjar per aprendre, per conèixer i per admirar tot allò que aquí passem per alt. Seguidament, s’ha projectat el vídeo que desvelava quin era el destí seleccionat per aquest 2024, Uganda, un país també del continent africà al qual els alumnes se’ls dona l’oportunitat de visitar rodejats de periodistes professionals.

Xavier Aldekoa i Txell Feixes parlen sobre el Continent Africà

Relacionant amb el pròxim destí al qual s’enfrontaran els alumnes de periodisme de la UAB, es va convidar a la jornada a Xavier Aldekoa, un periodista espanyol especialitzat en temàtiques africanes, que va ser entrevistat per Txell Feixes, una periodista catalana que treballa a la secció internacional de TV3. Entre tots dos van comentar també que s’ha globalitzat una imatge del continent africà com a tan sols un país unificant, quan realment són més de 50 països els que la integren, i que per això és important que els periodistes coneguin profundament alguns d’ells i els expliquin al món per trencar amb la imatge d’Àfrica com una globalització.

Oportunitats internacionals pels futurs periodistes

Després d’una actuació musical d’un dels alumnes de periodisme, Javizon, l’acte va concloure amb el delegat general de l’Agència EFE a Catalunya, Leandro Lamor, la directora de l’àrea de relacions amb els mitjans de la Fundació La Caixa, Elianne Ros i amb l’escriptor i director de la revista 5 W, Agus Morales, que recalcaven de nou la importància del periodisme internacional i exposaven les beques que dona l’Agència EFE pels futurs periodistes que vulguin exercir una corresponsalia.

Per seguir l’acte en directe podeu usar el següent enllaç on trobareu un live blog del qual es va anar comentant entre tots els col·laboradors:

https://www.24liveblog.com/live/UkSTn

Artículo anteriorPeriodismo y comunicación, entre rutas salvajes
Artículo siguienteLa FAS impulsa proyectos periodísticos