Imatge de la 37a sessió de la Conferència General de la UNESCO
Imatge de la 37a sessió de la Conferència General de la UNESCO

Avui, 4 de novembre, el món celebra el Dia Mundial de la UNESCO, tot recordant la fundació de l’organització el 1945. Aquest mateix dia, però un any més tard, la UNESCO va entrar en funcions amb el suport de 37 Estats. La missió era clara, promoure la pau, l’educació, la ciència i la cultura en l’àmbit global després de la devastadora Segona Guerra Mundial. Quan va acabar aquest conflicte, els països que es van enfrontar a l’Alemanya nazi es van reunir a Anglaterra per formar una organització que promogués aquesta cultura de pau mundial. El 16 de novembre de 1945 va entrar en vigor la Constitució de la UNESCO i més tard es va inaugurar la seva seu a París, el 1958. 

La jornada és un recordatori anual de què la pau i el desenvolupament sostenible només són possibles quan els països treballen units a favor de l’educació, el respecte a les diferències culturals i al progrés científic.

Des de la seva fundació, la UNESCO, que compta amb diverses seus repartides arreu del món, ha buscat construir la pau en la ment dels homes i de les dones i continua sent un referent global en la cerca d’un món on la cultura, la ciència i l’educació impulsin la unitat.

La UNESCO, arreu del món

A part de tenir la seu a París, la capital francesa, la fundació compta amb 50 oficines fora de la seu. Àfrica és el continent on més oficines de la UNESCO podem trobar, amb un total de 19 repartides pel territori. La segueix Àsia, on n’hi ha 18. Sorprenentment, a Europa només en trobem tres sense comptar la seu. Aquestes es troben a Venècia, Brussel·les i Ginebra.

Actualment, 195 països formen part d’aquesta organització, i, des de 2017, la directora general de la UNESCO és Audrey Azoulay, l’exministra de cultura de França.

Els projectes actuals de la UNESCO contribueixen als objectius de desenvolupament sostenible: algun d’aquests són la preservació del patrimoni mundial de 167 països i la coordinació de projectes per garantir una educació de qualitat per a tothom. En l’educació, s’estimula la construcció d’escoles i la dotació d’equip per al funcionament i la formació de docents.

Tal com diu la Constitució de la UNESCO, vigent des del 16 de novembre de 1945, la guerra es forma al cap dels humans; «Com que les guerres neixen a la ment dels homes i les dones, és a la ment dels homes i les dones on s’han d’erigir els baluards de la pau».

Des de la UNESCO, les noies més joves han ofert la seva visió sobre el futur de l’educació en aquest vídeo:

Artículo anteriorLa creación de las SA: los matones de Hitler
Artículo siguienteEl pueblo valenciano dice basta por la gestión de la DANA