La XIII Jornada de Viajes, Comunicación y Aventura s’ha celebrat aquest dilluns 25 de novembre a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB sota el títol “Contar el dolor y enfrentar la vida”. L’esdeveniment reuneix anualment personalitats destacades del món del periodisme, des de cronistes, fins a corresponsals de guerra i reporters per fer una reflexió en l’àmbit periodístic i humà, que aquest any ha girat entorn el dolor i la vida.
La jornada ha donat el tret de sortida amb un vídeo homenatge als damnificats per la DANA i aquells periodistes que han fet una bona labor en la cobertura de la recent tragèdia. Diego Domingo ha estat el cantautor encarregat de posar-hi banda sonora, així com ho ha fet al llarg del matí en fragments determinats de les diverses ponències.
José Manuel Pérez Tornero, catedràtic en Periodisme, ha obert l’acte fent una reflexió sobre el moment actual, que ha descrit com a tecno feudalisme de les xarxes. Ha posat de manifest com les pantalles s’han convertit vàlvula d’escapament que ens permeten escapar del dolor i la mort.
“El gran problema de nuestra época es la distracción y contar las cosas es la baza para superar el dolor”
JosÉ Manuel Pérez Tornero
Seguint la mateixa línia discursiva, Joan Maria Morros, periodista i guionista col·legiat, ha parlat dels reptes actuals del periodisme i en nom del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha remarcat la importància de tenir en compte l’ètica i la deontologia professional. També ha fet menció de la dificultat de la cobertura en esdeveniments com la DANA o la guerra de Gaza, en què hem de ser capaços de deixar les emocions de banda per informar degudament l’audiència, un element essencial en el periodisme.
Cristina Pulido, doctora en Comunicació, Art i Educació, també membre de la taula inicial de la jornada ha subratllat que el periodisme de qualitat és més indispensable que mai per fer visibles les realitats de la ciutadania i promoure una societat més justa i inclusiva.
“La descripción no nos lleva a la solución”
Cristina Pulido
TAHINA CAN: com ha sigut i com serà
L’expedició Tahina Can és una iniciativa del Máster de Periodismo de Viajes que té com a objectiu fomentar l’interès dels estudiants per la cultura i costums del país visitat. Amb 17 edicions a l’esquena, cada any la comunitat universitària espera amb gran anhel la revelació del nou destí en aquesta jornada. Estudiants com Clara Serra, estudiant de 3r curs de Periodisme, que va viatjar l’any passat a Uganda amb el grup, descriu l’experiència com un creixement personal i una oportunitat que no es pot deixar passar. Després de passar per infinitat de països com Egipte l’any 2021, Iran el 2019 o Colòmbia el 2017; aquest any l’aventura Tahina Can posa rumb a Kirguizstan.
@connectcatt Destino Thaina-Can 2025! #viajes #mundo #expedicion #uab #periodismo ♬ sonido original – connectCAT
Tejedor ha compartit amb els assistents a la jornada l’interès que ha manifestat Rosa María Calaf, premi Ítaca 2022, en formar part de l’equip que viatjarà a Kirguizstan el proper setembre.
@connectcatt Entrevista a Santiago Tejedor sobre el destí de Tahina-Can👩🏻💻 #uab #periodismo #facultaddecomunicacion #viajes #santiagotejedor #expedicion ♬ sonido original – connectCAT
Des d’avui mateix, aquelles persones interessades en participar-hi poden inscriure’s a la pàgina web oficial de Tahina Can.
Els últims destins de les aventures Tahina – Can
Contar el dolor: Enfrentar la vida
L’escriptor i periodista Martín Caparrós ha començat la seva ponència amb la lectura d’una de les seves cròniques més impactants: “El asco: Una postal de Sri Lanka” que parla dels turistes pedòfils, acompanyat per la guitarra de Diego Domingo.
“El periodismo es pasión”
MArTÍN CAPARRÓs
En una llarga conversa conduida per la periodista Marta Nebot, l’escriptor argentí ha explicat que una de les estratègies dels mitjans per parlar de dolor, és mostrar-lo com una cosa excepcional. A més, Caparrós ha donat nombrosos consells per futurs periodistes, acompanyats de les seves experiències com a cronista al llarg de la seva carrera de més de 50 anys.
Seguint amb la narrativa del dolor, segons Caparrós, sempre resulta més fàcil explicar una història des de la perspectiva de la víctima, però és molt interessant el paper dels dolents. Declara que per parlar amb ells, s’ha de mostrar certa empatia però mai deixar-se fascinar. A més, el periodista identifica els silencis per part dels periodistes com un recurs admirable, ja que hi ha poques coses, segons ell, que incomoden més que un silenci.
“Yo hubiera entrevistado a Hitler”
@connectcatt Consell de Martín Caparrós per les futures generacions🫀 #uab #periodismo #facultaddecomunicacion #martincaparros #entrevistas #corresponsal ♬ sonido original – connectCAT
Al final de la seva intervenció, l’escriptor diagnosticat amb ELA, va abordar els reptes de narrar el dolor propi davant de l’aliè. Caparrós ha reivindicat l’ús de la primera persona com a eina política en el periodisme, però ha subratllat que escriure des de la pròpia experiència no implica necessàriament centrar-se en un mateix, sinó com aquesta mirada permet entendre i comunicar la realitat.
“El problema está en quien confunde escribir en primera persona con hablar sobre la misma persona”
MartÍn caparrós
Recentment, Caparrós ha publicat “Antes que nada”, unes memòries en què s’entrellaça el seu recorregut personal i professional amb la vivència de la malaltia. Tot i els dubtes inicials sobre la rellevància de la seva pròpia història, va decidir publicar aquestes memòries com a part del seu compromís amb la veritat i l’empatia.
“Mi dolor no me parece muy importante. Sí importa lo que le sucede a miles de personas, y es lo que ha tratado de publicar toda la vida.”
Martín Caparrós
També ha participat en la jornada Janira Gómez, reportera a Jerusalem. Ha declarat que se sent «com una mena d’impostora», no com una corresponsal de guerra perquè no pot estar a Gaza, a peu de guerra, per culpa de les restriccions del govern envers la premsa. En circumstàncies així, les persones que hi són, les imatges i inclús les xarxes socials són fonts essencials per poder nodrir-se a l’hora de comunicar.
«Lo más complicado es contar el dolor a lo lejos»
JAnira Gómez
@connectcatt Entrevista a Janira Gómez sobre la seva vida com a corresponsal🌍 #uab #periodismo #facultaddecomunicacion #viajes #janiragomez ♬ sonido original – connectCAT
En el marc de la temática plantejada en aquesta XIII Jornada, s’han presentat diversos projectes sobre la vida. Tots ells busquen donar veu a diferents experiències i realitats que conviuen en un mateix espai i temps.
L’Associació CTNNB1 treballa amb nens que pateixen el síndrome CTNNB1, que consisteix en un trastorn del neurodesenvolupament per l’alteració d’un cromosoma. Marta Sanatiago ha explicat una historia d’amor i dolor des de la seva perspectiva i experiència amb el seu fill Martí.
«El dolor siempre encuentra su cauce»
Marta Santiago
També s’ha presentat durant el projecte de cooperació interuniversitària Frontera Caribe que se centra en la cobertura informativa del
territori fronterer entre República Dominicana i Haití. Alguns estudiants han explicat els seus treballs a Malta, Fez i Creta; tots ells amb l’objectiu de narrar la cultura i la història a partir de la construcció col·laborativa de mirades alternatives sobre la violència, la dona o la
immigració.
Premio Ítaca 2024: Ana Blanco
El Màster de Periodisme de Viatges ha atorgat el prestigiós Premi Ítaca 2024 a Ana Blanco, destacada periodista, locutora de ràdio i presentadora de televisió, en reconeixement a la seva impecable trajectòria professional marcada pel rigor, la independència i l’ètica.
Blanco, que el 15 de juliol de 2022 es va acomiadar dels informatius després de més de 33 anys i més de 7.400 edicions al capdavant, s’uneix a una llista de guardonats que inclou figures com Miguel de la Quadra-Salcedo, Jordi Évole, Pepa Roma, Rosa Maria Calaf i Iñaki Gabilondo. Aquest premi subratlla la seva contribució al periodisme de qualitat i el seu compromís amb els valors essencials de la professió.
En una jornada protagonitzada pels discursos, experiències i la feina de grans professionals, Ana Blanco ha volgut finalitzar donant un consell a tots aquells estudiants que seran el futur del periodisme que ells han forjat durant anys.
“Leed todo lo que podáis, os ayuda a vivir y a contar las cosas” Ana Blanco