Tal dia com avui, 24 d’octubre, però del 2011 WikiLeaks anunciava que deixava de publicar secrets oficials per manca de finançament

Fundada el 2006 amb l’objectiu de destapar la corrupció, la multinacional WikiLeaks emprenia de la mà de Julian Assange un viatge que duraria un quinquenni i que suposaria un abans i un després en la societat. Definida pel seu fundador com una “biblioteca gegant dels documents més perseguits del món”, la pàgina web buscava defugir dels interessos polítics i econòmics que mouen la societat avui en dia. És per això que no accepta publicitat ni ajudes públiques, sinó que el seu pilar econòmic provenia de donacions privades.

El 2011 WikiLeaks es veia immersa en una crisi econòmica que posava en perill la seva viabilitat a causa del “bloqueig arbitrari i il·legal” impulsat per les entitats nord-americanes com ara Visa, Mastercard, PayPal, Bank of America i Western Union. Un bloqueig arran de la publicació de 250.000 documents diplomàtics dels Estats Units que van fer trontollar l’àmbit polític mundial. Seria a partir d’aquí que Julian Assange passaria a ser declarat l’enemic número 1 del país.

En una roda de premsa, el fundador de l’empresa, Julian Assange anunciava que l’empresa havia perdut el 95% dels ingressos pel bloqueig i que a causa d’això la multinacional es veia forçada a deixar de publicar secrets oficials.

«Si no es fa front a aquest atac financier, hi haurà un precedent perillós, opressiu i no democràtic»

Julian Assange

Tenint això present, Assange feia un darrer intent per fer front així a la crisi econòmica publicant un vídeo a la seva pàgina web amb el lema “WikiLeaks needs you”. 

L’empresa va aconseguir l’èxit el 2010 en publicar el vídeo de 39 minuts de la matança d’un reporter de l’agència Reuters i nou civils més a l’Iraq per un helicòpter estat-unidenc. Aquest era només un dels 90.000 documents d’operacions militars dels Estats Units a l’Afganistan que va filtrar l’organització i que posarien en el punt de mira a diversos governs.

 

11 anys després molts és qüestionen si l’organització continua activa després de més d’un any de silenci. I és que la darrera publicació data del 5 d’agost del 2021 i l’anterior del 12 de novembre del 2019. Per ara, la pàgina web continua activa tot i que des de les acusacions a Julian Assange l’empresa ha anat en defallida. 

Artículo anteriorAl Capone, delito fiscal y olvido criminal
Artículo siguienteRosa Parks: como un simple gesto lo puede cambiar todo