El 24 d’octubre de 1946 es va capturar la primera imatge del planeta Terra gràcies a un coet alemany i una càmera
Fa 76 anys de la primera vegada que vam poder veure el nostre planeta des de l’espai. La base militar de White Sands Missile Range situada a Nou Mèxic (EUA) va dur a terme un projecte espacial en el qual va enlairar-se un coet amb una càmera incorporada amb l’objectiu de fotografiar per primera vegada la Terra des de l’espai. El coet V2 va pertànyer a un arsenal alemany durant la Segona Guerra Mundial i, després d’unes modificacions, es van eliminar els mecanismes explosius i es va instal·lar una càmera de 35 mm.
Com es va realitzar la imatge?
Què hem vist des de llavors?
La primera fotografia de la Terra des de l’espai, va ser un fet històric que va suposar l’inici d’una nova era per la humanitat, en la que s’ha pogut observar l’espai, fins ara desconegut, des de casa nostra. A continuació, un recull de grans esdeveniments fotogràfics a l’espai.
El forat negre de la Via Làctia, la nova imatge revolucionària
La NASA, juntament amb l’equip internacional d’astrònoms, van elaborar l’abril 2019 la primera imatge d’un forat negre. La fotografia es va elaborar a partir d’intel·ligència artificial, tenint en compte que el forat en qüestió es troba a 26 mil anys llum. La fotografia es va aconseguir mitjançant un sistema de 8 radiotelescopis instal·lats arreu del món.
La trobada d’aquest forat negre «supermassiu» d’una galàxia llunyana va formar part dels resultats d’un projecte en el qual han participat 300 investigadors de 80 institucions de diferents països. D’aquesta manera, es va aconseguir formar un sol telescopi virtual de la mida de la Terra amb el qual el van fotografiar.