Hem commemorat avui, 4 de novembre del 2024, el 78è aniversari del Dia de l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

Aquesta proposta va sorgir a Londres el 1945, amb l’objectiu de fomentar la pau i la col·laboració internacional després de les aclaparadores repercussions de les dues grans guerres mundials.

El propòsit de la seva creació era evident, aspiraven a millorar la qualitat de vida de les persones promovent la pau mitjançant l’entesa recíproca entre cultures, als sectors educatius, científics i culturals, per tal de prevenir conflictes futurs.

Font imatge: https://www.unesco.org/sites/default/files/2022-02/Screenshot%20%28134%29.png

Al finalitzar la Segona Guerra Mundial, i veient tots els estralls que aquesta va causar, es va crear la UNESCO buscant actualitzar i refer tots els sistemes educatius que en alguns països havien quedat o bé antiquats o s’havien vist completament afectats. Les tasques a complir eren ben clares; principalment volien erradicar l’analfabetisme, evitant així que s’exclogués a la població infantil d’una educació bàsica que els afavorís en el seu creixement i desenvolupament. En segon lloc, volien preservar el patrimoni cultural de tots els països, incentivant a la població a continuar amb les seves tradicions tradicionals. I per últim, van promoure la importància del lliure pensament, pluralisme i diversitat d’informació en els mitjans, per tal d’optimitzar el pensament crític dels habitants.

Què celebrem el 4 de novembre?

Dates Importants

Nous reptes de la UNESCO

Dins del 78 aniversari del nomenament del dia de la UNESCO, l’associació s’ha pronunciat sobre els nous desafiaments que ha de superar dins d’aquest món que canvia constantment. Per assegurar-se l’educació inclusiva i per a tots els infants del planeta, la UNESCO incideix en el fet que la lluita contra les desigualtats i contrastos no pot acabar, ja que el dia d’avui segueixen existint infants que troben traves a l’hora d’accedir a l’educació. Actualment, a escala mundial, hi ha més de 250 milions de nens que no assisteixen mai a l’escola, un fet més que alarmant que exigeix una resposta immediata.

A més a més, la UNESCO fa una crida per tal de reduir els impactes del canvi climàtic de cara als pròxims anys buscant un bon llegat tant cultural com natural, per tal de garantir i fomentar la diversitat en un món cada vegada més globalitzat.

Font imatge: https://catunescoforum.upv.es/files/2021/05/ODS_936_es.png

UNESCO a Catalunya

A Catalunya tenim la UNESCOCAT, una fundació fundada l’any 1984 amb l’objectiu de difondre en l’àmbit cultural català els ideals, documents i activitats de la UNESCO. UNESCOCAT és l’única ONG d’àmbit català que té relacions oficials amb la UNESCO i amb el Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de les Nacions Unides.

El centre per a la UNESCO de Catalunya treballa en diversos àmbits com per exemple la cultura de la pau, els drets humans, la diversitat lingüística o la sostenibilitat. Aquest últim s’inicia l’any 1998 a causa de la necessitat d’incorporar la temàtica ambiental en la feina de l’entitat.

Alguns dels objectius d’aquest programa són difondre publicacions, iniciatives i campanyes internacionals a Catalunya, promocionar la difusió internacional d’activitats i iniciatives realitzades per UNESCOCAT o, elaborar materials didàctics destinats als alumnes i a la resta de ciutadans.

A més a més, citem un projecte d’uns companys on expliquen quin és el patrimoni cultural català reconegut per la UNESCO.

Esdeveniments i actes celebrats a Catalunya

El 78é aniversari de la fundació de la Unesco es una data rellevant que demostra l’eficàcia i la persistència de les tasques i la labor que aquesta realitza.

A Catalunya, hi han diversos actes i esdeveniments que han volgut commemorar aquesta fundació, i que any rere any, dediquen la seva agenda durant aquestes dates de principis de novembre per a celebrar un fet històric i notori com es l’inici del que avui en dia coneixem a UNESCO.

Font imatge: https://salesianos.info/wp-content/uploads/2023/12/unesco-salesians-sarria-2023-1.jpg

A continuació, detallem quins son els que considerem els esdeveniments i actes més rellevants des del nostre punt de vista.

  • Setmana de la UNESCO a les escoles associades: Celebrada per la Xarxa d’escoles Associades a la UNESCO a Catalunya, es una setmana celebrada en l’entorn del 4 de novembre en que en arreu d’escoles de Catalunya es duen a termes diverses activitats com conferències, tallers educatius, activitats culturals i altres similars que tracten sobre la protecció del patrimoni propi i la gran importància de realitzar un diàleg intercultural. Els participants d’aquestes activitats son principalment alumnes, estudiants, docents i convidats especials que assisteixen aportant-ne el seu petit gra de sorra al projecte, com per exemple el paper de Xavier Nieto amb la seva ponència de patrimoni subaquàtic i el recital de poemes de Joana Raspall per part de l’escola de música Freqüències de Vilanova i la Geltrú en la seva assistència a la jornada als Salesians de Sarrià
  • Visites Guiades als llocs que son part del patrimoni de la UNESCO a Catalunya: Organitzat i celebrat per la Generalitat de Catalunya, es un projecte que explica a fons la història d’aquests elements patrimonials, les seves característiques i les curiositats d’aquests des del lloc dels fets. En son exemple d’aquestes visites el monestir de Poblet i la Sagrada Família. Sobretot es celebren el mateix dia 4 de novembre, que es quants més actes i més peticions de visites solen haver-hi.
  • Festes patrimoni cultural Immaterial: Celebrat en ajuntaments i entitats de caire cultural, son celebracions principalment de festes tradicionals, com la Patum de Berga i els castells , dues festes que estan incloses dins d’aquest patrimoni. Es celebren en multitud de pobles i ciutats, essent les mes importants les pròpies Berga i Tarragona, a més d’altres com Vilafranca del Penedès i Terrassa. Es celebra en l’entorn de la data 4 de novembre.
  • Exposicions tematitzades: Es celebren a la xarxa de museus i biblioteques arreu del país, realitzant-se exposicions de documentació, llibres i altres elements històrics, a més de peces audiovisuals sobre el patrimoni cultural català i de la UNESCO. Un exemple de lloc on es realitza aquest acte es el museu d’història de Catalunya. Està obert al públic general i es celebra durant tot el mes de novembre.
  • Taules rodones i jornades de reflexió: En ambients universitaris, es celebra aquest dia com a identificació d’un fet notable. Això serveix d’excusa per reflexionar i portar-lo a un caire educatiu. Temes que es tracten en aquests ambients son la sostenibilitat, l’educació per la pau, i el canvi climàtic, per exemple. Participen en aquests actes els propis universitaris, la docència, investigadors, experts en els temes tractats…
Artículo anteriorDe l’assassinat d’Isaac Rabin fins a la guerra de Gaza
Artículo siguienteLas elecciones de EE. UU. 16 años después de la victoria de Obama