83 anys d’una trobada històrica entre Hitler i Franco

Noa Ruiz, Pau Ros, Víctor Ruiz de la Hermosa, Xavier Sabaté i Gabriel Roncero

Imatges extretes del video El encuentro en Hendaya entre Franco y Hitler – Muy Historia

El 23 d’octubre de 1940 es va convertir en una data històrica a causa de la trobada entre Francisco Franco i Adolf Hitler. Avui mateix se celebren 83 anys d’aquest fet, quan els dos màxims líders polítics de l’Espanya i l’Alemanya d’aquell moment van decidir reunir-se a la localitat francesa d’Hendaia, al luxós tren del Führer. No només va acudir Franco per part de la representació espanyola, sinó que Serrano Suñer, ministre d’Assumptes Exteriors, també hi va participar, juntament amb el ministre d’Assumptes Exteriors alemany, Joachim Von Ribbentrop.

La trobada entre Hitler i Franco va ser important, ja que es va parlar del paper d’Espanya en la 2a Guerra Mundial. Hitler volia negociar la col·laboració d’Espanya amb el bàndol de l’Eix. En una reunió de més de set hores, el líder alemany li va demanar, entre d’altres, que li cedís algun territori espanyol com a camí de pas, però, Franco no va acceptar. De la mateixa manera, les peticions que va fer-li el líder espanyol de voler els territoris francesos del nord d’Àfrica i ampliar el Sàhara espanyol, tampoc van ser ben rebudes per Hitler i, finalment, no van arribar a cap acord.

Imatges extretes del video El encuentro en Hendaya entre Franco y Hitler – Muy Historia

El context polític d’aquesta reunió s’emmarca en l’inici de la Segona Guerra Mundial (abril 1939 – novembre 1945) i, en el cas espanyol, mig any després del final de la guerra civil i la victòria del bàndol franquista. Pel que fa a la participació espanyola en el conflicte mundial, el país no estava en condicions econòmiques i militars de donar suport al bàndol de l’Eix. Per tant, inicialment, es va mantenir neutral, tot i que aquesta posició va canviar a l’estiu de 1940, quan Franco va decidir adoptar una posició de no-bel·ligerància, a causa de la debilitat que tenia França. 

Imatges extretes: El encuentro en Hendaya entre Franco y Hitler – YouTube

Artículo anteriorLos caminos del encuentro: retos, visiones y perspectivas 
Artículo siguienteLa marxa de protesta pel dret al sufragi femení a Nova York celebra 108 anys