“Caminos y fronteras”, la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventures

Irene Lao, Ainhoa Martínez, Sandra Ortiz, Alba Ortega i Paula Ortega

Txell Feixas i Xavier Aldekoa. Elaboració pròpia

El Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació i el Gabinete de Comunicación y Educación de la Universitat Autònoma de Barcelona, han organitzat la XII Jornada de Viajes, Comunicación y Aventuras: “Caminos y fronteras”, que ha tingut lloc avui, 4 de desembre, a l’Aula Magna. L’acte ha comptat amb la participació de diversos periodistes i professionals del món de la comunicació.

En aquesta galeria interactiva pots conèixer els ponents que han participat a la jornada:

La jornada ha estat inaugurada pel degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Enric Marín, i el catedràtic de Periodisme, José Manuel Pérez Tornero.

 «El periodisme ha de travessar la frontera de la incomunicació»

José Manuel Pérez Tornero

El degà també ha ressaltat la importancia de l’ofici en un context “de retrocès de la cultura democràtica en el món”. Per tal de resoldre els problemes d’incomunicació mencionats per José Manuel Pérez Tornero, apareixen projectes com és el cas de Tahina-Can.

Expedició Tahina-Can

Santiago Tejedor, coordinador general del Gabinete de Comunicación y Educación de la UAB, juntament amb l’estudiant de tercer de periodisme, Noa Ruiz, han presentat informació sobre el projecte Tahina-Can, el qual la seva finalitat és «establir vincles de cooperació entre els universitaris espanyols i els estudiants, institucions i mitjans de comunicació dels països a visitar» . En aquest sentit, els participants podran conèixer altres realitats socioculturals. També han anunciat la pròxima destinació de l’Expedició, que serà Uganda. 

Infografia amb les destinacions de l’expedició Tahina-Can. Elaboració pròpia

La darrera edició de Tahina Can d’aquest 2023 va ser Etiòpia. A través de l’expedició i de conèixer el panorama mediàtic i cultural del país es ressalta l’especial importància al compromís, la comprensió i l’anàlisi. Concretament, el viatge al país del continent africà s’enllaça amb els següents convidats a la Jornada, que durant molts anys han tractat Àfrica.

Com explicar Àfrica?

Xavier Aldekoa, periodista i cofundador de la Revista 5W, fa més de vint anys que recorre el continent africà com a corresponsal en diversos mitjans. En una conversa amb la periodista Txell Feixas, ha explicat els seus orígens professionals i la seva passió per “viatjar i explicar històries”. Aldekoa ha narrat que ser corresponsal a l’Àfrica és impossible, ja que és un continent molt gran amb moltes realitats. En aquest sentit, el periodista ha continuat exposant la importància d’anar a molts llocs i escoltar molt per explicar la realitat de la millor manera. La seva ponència ha finalitzat amb dues recomanacions per als estudiants de periodisme: “feu-vos presents perquè us vegin i feu-vos fiables amb els vostres companys”.

Infografia Ser periodista a l’Àfrica. Elaboració pròpia

Per tal de continuar ressaltant la importància del periodisme arreu del món i poder donar visibilitat a nous projectes de l’àmbit comunicatiu, La Caixa i la coneguda Agencia EFE fa anys que proporcionen beques per motivar als estudiants.

Les beques EFE

Els periodistes Leandro Lamor (EFE), Elianne Ros (Fundació La Caixa) i Agus Morales (5W) han explicat les beques de l’Agència EFE, en les quals col·labora la Fundació La Caixa. L’agència proporciona oportunitats a estudiants que han acabat recentment la carrera de Periodisme i de Comunicació Audiovisual. Aquestes beques proporcionen als nous periodistes un lloc de treball durant 9 mesos a Espanya. Un cop finalitzats els becaris tenen l’opció de marxar com a corresponsals a una de les agències d’arreu del món de l’Agencia EFE. La convocatòria s’inicia el setembre i d’entre els requisits d’accés consta un ampli coneixement de l’actualitat i títol d’anglès.

Les beques de l’agència EFE i la Caixa són de les més conegudes entre els estudiants, però des de les diferents universitats també es realitzen diferents projectes. 

«sÓN LES millors beques que hi ha de periodisme per a joves d’Espanya»

Leandro Lamor

Fronteres: narratives i projectes

Rosane Carvalho forma part de l’equip FAS (Fundació Autònoma Solidària de la UAB) i és la representant de la fundació. Aquesta és una entitat social universitària situada al campus de la UAB. La funció promou diversos projectes entre els quals es troba «Frontera Crónica». El projecte consisteix en un taller de periodisme transfronterer i creatiu per fomentar la mirada crítica i la construcció d’altres narratives sobre violència a les dones i als immigrants. «Frontera Crónica» s’està realitzant amb l’ajuda del Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objectiu principal del projecte és fomentar el compromís social a la universitat, que a més coopera per la justícia global. A més, la fundació fomenta el diàleg entre diverses universitats i porta cap a la col·laboració amb el sud global. Els fonaments bàsics del projecte són: escoltar, narrar, escriure i cooperar.

Per poder conèixer més detalls sobre la XII Jornada de Viajes, Comunicación y Aventura: “Caminos y Fronteras”, podeu consultar el link al 24LiveBlog.

Artículo anteriorJornada XII de “Caminos y Fronteras” y entrega del Premio Ítaca
Artículo siguienteCONFLUENCIA ENTRE EL PERIODISMO, LOS VIAJES Y EL ARTE