El newsgame que ajuda a entendre el problema, les seves conseqüències i dona consells per salvar la Terra
Oriol Puig, Júlia Remolins, Rut Sebastià, Marc Vilaseca, Helena Vallhonrat
El canvi climàtic és una realitat i una amenaça, no només per les futures generacions, sinó també per la nostra actual. És el desafiament més gran al qual s’enfronta el nostre món. Vivim en un planeta més càlid que trenta anys enrere, i en certes zones de la terra l’increment és notablement més gran que la mitjana global planetària. L’augment de les temperatures mitjanes globals està tenint un profund impacte en el nostre clima i aquests efectes esdevindran més rigorosos en els pròxims anys, segons un estudi de l’IPCC. Ara és la nostra oportunitat d’actuar i frenar la crisi climàtica.
El newsgame Canvi Climàtic: ajuda al nostre planeta!, és un scape room virtual per posar-se a prova i on s’han de superar unes preguntes per poder avançar de pantalla i aconseguir superar el joc. Per poder avançar i obtenir la clau s’haurà de respondre correctament les diferents preguntes relacionades amb el tema principal. Aquesta és una iniciativa per conscienciar als joves, i no tan joves, sobre què és el canvi climàtic, les seves conseqüències i es donen consells per ajudar a salvar el nostre planeta.
Dades rellevants
Què causa l’escalfament global?
Les temperatures a la Terra són habitables gràcies a un procés natural anomenat efecte hivernacle. Quan la radiació del sol arriba a la nostra atmosfera, una part es reflecteix de nou a l’espai, mentre que una altra part passa a través i és absorbida per la Terra. Això fa que la superfície de la Terra s’escalfi. La calor de la Terra és irradiada cap a fora i absorbida pels gasos presents en l’atmosfera de la Terra.
Aquest vídeo mostra de manera senzilla què és l’efecte hivernacle:
Avui dia l’efecte hivernacle s’ha incrementat molt a causa de la contaminació de l’atmosfera, que provoca que alguns gasos retinguin massa calor a prop de la superfície de la Terra. És per aquest motiu que les temperatures del planeta han augmentat fins a 1 grau des de l’època preindstrial.
Les «illes brossa»
Encara que no apareixen en els mapes, avui dia existeixen cinc illes de plàstic flotants que deambulen en els oceans del nostre planeta i són una greu amenaça per la vida marina i el canvi climàtic. Aquestes concentracions enormes de deixalles estan formades per microplàstics que floten a través de girs oceànics.
Els plàstics
Un dels materials que més perjudica el nostre planeta és el plàstic, com indica la plataforma Zero Emissions Objective, el 93% de les ampolles contenen contaminació per microplàstics. Aquest problema fa anys que es troba sobre la taula, però encara queda molta feina per fer i així aconseguir reduir l’ús dels plàstics, sobretot els d’un sol ús que representen el 50% del que utilitzem, i reduir les seves conseqüències. Avui en dia cada vegada hi ha més alternatives a aquest material per poder-ne reduir el seu impacte mediambiental algunes de les propostes és la substitució dels plàstics per altres materials més ecològics, el reciclatge o canvis d’hàbits als transports. L’Agència de Residus de Catalunya ha tornat amb la campanya de reciclatge, després de l’èxit de fa deu anys. Un cop més l’objectiu és conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge.
Posa’t a prova
Amb l’ajuda de les dades rellevants, el vídeo introductori, i els teus coneixements posa’t a prova amb el newsgame Canvi Climàtic: ajuda al nostre planeta!