Ferran Castellà, Raúl Delgado, Martina Coma, Celia Barahona, Ernest Arranz
La Guia Michelin 2025 premia a 32 nous professionals gastronòmics, on els catalans s’imposen sobre la resta de comunitats autònomes
Dia Internacional del Xef
Michelin és el reconeixement per excel·lència de la gastronomia mundial. A Espanya comptem amb grans representants de la institució, com Martin Berasategui; sent el xef amb més estrelles obtingudes (12), o el mateix David Muñoz (3). Avui, Dia Internacional del Xef, us traslladem quins són els nous rostres nacionals que ens representen en la disciplina i on se situen els seus restaurants.
Un dels guardonats és el restaurant Ansils, situat a Osca i gestionat pels germans Jordán, premiat per la seva reinterpretació de la cuina tradicional del Pirineu aragonès. A Barcelona trobem el Mae, una proposta basada en la tècnica del sincretisme, és a dir, la mescla de productes mediterranis amb mètodes llatinoamericans. Això es deu a l’origen costa-riqueny de la seva líder de projecte, Mariella Rodríguez, la qual va anomenar al restaurant com a Mae, ja que significa «amic» en la seva llengua.
Al territori de Burgos tenim La Fàbrica, liderat pel xef Ricardo Temiño, el qual aposta pels menús degustació i amb el seu plat estrella «xai de llet amb tocs contemporanis». A les Illes Canàries, en concret a Tenerife, Jesús Camacho ens ofereix uns plats protagonitzats per la frescor i la elegància culinària. Tot el contrari del Simpar, restaurant gallec, el qual es defineix per una imatge rústica i amb el seu estelar «pop a la gallega reinterpretat».
9 restaurantsTot i així, Catalunya té el major nombre de guanyadors amb 9 seleccionats: 5 a Barcelona, 3 a Girona i 1 a Tarragona. Propostes molt diferents entre elles, barrejant la cuina moderna amb la més tradicional; demostrant la variabilitat de Michelin a l’hora d’escollir els restaurants mereixedors de formar part del nom de la seva institució.