El Lleopard de les neus: un conflicte a quatre bandes

Pau Osorio, Alba Mateu, Paula Montes, Biel Macià, Xavier Morlans

Al 2023 es troben menys de 8.000 exemplars habitant l’Àsia Central

El Lleopard de les neus (Panthera Uncia) va ser una espècie considerada en perill d’extinció l’any 1972 i el 2017 va esdevenir espècie vulnerable. A finals de 2022 es van documentar 10.000 individus de Pantheres Uncia i amb el que es porta de 2023 només en queden 7.500 exemplars a les muntanyes de l’Àsia Central. Els principals motius per la seva extinció són la reducció del seu hàbitat natural, la caça furtiva i el canvi climàtic. La conservació d’aquesta espècie dependrà del consens que arribin les quatre bandes del conflicte: els budistes, els habitants dels poblats de les zones on habita l’animal, els caçadors furtius i els animalistes.

Els tibetans, practicants de la religió budista, consideren al Lleopard de les Neus l’esperit de la muntanya. Els budistes i alguns poblats de l’Àsia central consideren a aquest mamífer com una espècie sagrada. Consideren que veure l’animal és un senyal de felicitat absoluta. En algunes zones tenen la creença que els lleopards de les neus són capaços d’eliminar pecats de vides anteriors i, per tant, la caça d’aquest animal suposaria reencarnar aquests pecats.

A més, els grups animalistes també tenen un parer semblant a l’anterior. Volen conservar la vida i l’hàbitat de l’animal, però sense donar importància a l’enfocament religiós. En organitzacions i grups com Save Our Especies i Snow Leopard Conservancy (SLC), els animalistes s’organitzen per aconseguir la conservació del fantasma de les muntanyes.

Qui no comparteix aquestes intencions són els habitants dels poblats de les muntanyes on hi habiten, generalment. A causa de la reducció de l’hàbitat del lleopard a causa del desgel provocat pel canvi climàtic i l’ampliació urbanística de poblats i també l’escassetat de preses salvatges, el fantasma de les muntanyes amenaça al bestiar dels ramaders locals. A més a més, s’enfronten a la caça furtiva de venedors del mercat negre on comercialitzen les seves pells i ossos, aquests utilitzats en la medicina tradicional asiàtica.

Artículo anteriorDe ‘Solo Amigos’ a ‘Deadpool’: Ryan Reynolds cumple 47 años
Artículo siguienteSe cumplen 22 años del adiós del IRA