La victòria del PVV ha deixat en evidència un cop més l’augment de la popularitat dels partits d’ultradreta al continent europeu
Un fenomen cada vegada més visible a l’Europa actual és el creixent de la popularitat de les faccions polítiques d’extrema dreta. Països com Polònia i Hongria ja fa anys que estan sota domini d’aquests partits i, en el darrer any, Itàlia ha entrat també en aquesta llista. L’exemple més recent és Holanda, on el passat 22 de novembre el Partit per la Llibertat (PVV), va guanyar les eleccions amb 37 escons. D’aquesta manera tenen ara la possibilitat de pactar amb altres grups polítics per tal de convertir Holanda en el quart país UE amb un partit d’aquestes característiques al govern.
El partit va ser fundat el 2006 per Geert Wilders i amb el pas dels anys ha anat guanyant pes. Va arribar a quedar segon en les eleccions generals de 2017, però, davant la negativa de la resta de forces per pactar amb ell va quedar fora del govern. Amb la victòria en aquestes eleccions, Wilders ha declarat que «la seva formació ja no podrà seguir sent ignorada», i ja han començat les negociacions amb la resta de partits per tancar un govern.
En el seu discurs radical anti islamista hi destaquen propostes com eliminar les mesquites, prohibir l’ús del vel islàmic en espais públics o prohibir l’Alcorà, el qual ha arribat a comparar amb el Mein Kampf. També mostra un negacionisme climàtic i rebuig cap a la UE.
Amb aquesta victòria del PVV, els Països Baixos evidencien l’auge d’aquesta ideologia entre els diferents països de la UE i a la resta del continent. Adjuntem aquí un mapa interactiu on es mostra la situació de l’extrema dreta en l’actualitat al continent europeu.