Xavier Zapater, Oscar Velasco, Hugo Segura, Àlex Torres, Gorka Urresola

Sota les condiciones més extremes de la Terra, la pantera de les neus sobreviu entre l’amenaça de la presencia humana a la muntanyosa geografia de l’Àsia Central. Avui, 23 d’octubre aquest felí celebra el seu dia internacional mentre el descens de la seva població disminueix amb xifres que preocupen a les diferents associacions que lluiten per la seva conservació. Segons dades del 2022 de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN), es preserven entre 4.000 i 6.000 exemplars en llibertat, considerant-se una espècie amenaçada i en perill d’extinció.


Xina, Bhutan, Nepal, Índia, Pakistan, Afganistan, Tadjikistan, Mongòlia, Uzbekistan, Kirguizstan i Kazakhstan acullen la pantera de les neus, un mamífer capaç de resistir a altes altures, als sis mil metres d’altitud. Gràcies a la potència del seu salt i la seva discreta presència, aquest felí ha estat considerat durant anys com el rei de les muntanyes soviètiques. Un fantasma que s’alimenta a base de petits mamífers com marmotes, conills i llebres, a més de pastures i diferents espècies d’artiodàctils que abunden en el fred siberià.


La principal amenaça per a la supervivència de la pantera de les neus és la presència humana, l’única espècia depredadora d’aquest felí. La caça furtiva i la matança com a represàlia provoquen les principals dificultats en un animal que a mesura que perd altitud, veu com la seva població disminueix al llarg dels anys. Segons dades del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), durant les últimes dues dècades la pantera de les neus ha patit un decreixement que arriba al 20%, és a dir, el que suposa una pèrdua de més de 1.000 exemplars.


Amb l’objectiu de resoldre una situació cada vegada més crítica, són diverses les associacions i fundacions que treballen al continent asiàtic. Una de les més rellevants és Snow Leopard Conservancy, organització benèfica formada el 2000 que col·labora amb comunitats locals per tal de garantir la seva supervivència. Un dels altres projectes pren càrrec d’International Snow Leopard Trust, guardonat per protegir el 25% de l’hàbitat d’aquest felí durant més de quatre dècades.

Imatges de Pexels

Artículo anterior108 anys de la marxa sufragista de Nova York
Artículo siguienteObres d’art violentades al 2022