Les multinacionals tecnològiques hauran de tributar a partir d'ara a Espanya. (Creative Commons)

Aquest impost suposarà una oportunitat perquè les grans empreses tecnològiques que no tributen a Espanya paguin per certes operacions que realitzen.

LAIA GAIRÍ, estudiant de tercer de Periodisme

El Govern ha aprovat aquest dimarts l’impost que està en el centre de debat internacional conegut com a taxa Google. És una taxa sobre Determinats Serveis Digitals que afecta les grans multinacionals tecnològiques que no tributen en certs països on generen beneficis i que tenen una facturació anual superior als 750 milions d’euros a escala internacional i de més de tres milions a Espanya.

El 2017, les Big TECH tan sols van tributar 24 milions d’euros a Hisenda, una quantitat que podria considerar-se si es compara amb els ingressos que realment obtenen aquestes empreses que facturen globalment i que són considerades “els gegants d’Internet”. És per això que la taxa estableix un tipus del 3% als beneficis que generen aquestes empreses.

Tot i ser aprovada la “taxa Google”, el seu cobrament s’ajornarà fins a final d’any a causa de les pressions rebudes per l’administració nord-americana

El Govern de Pedro Sánchez ha aprovat l’impost, fent un pas per adaptar el sistema tributari espanyol al segle en què ens trobem. Els Estats Units, però, rebutja totalment la taxa Google, i amenaça amb posar aranzels del 25% als països que perjudiquin les seves tecnològiques, tot i tenir a les patronals tecnològiques en desacord.

En el projecte inicial de l’impost estava prevista una liquidació trimestral. Tot i això, un cop s’ha aprovat la taxa Google, s’ha pogut observar que el seu cobrament s’ajornarà fins a final d’any a causa de les pressions rebudes per l’administració nord-americana i per tal de donar un marge a un possible futur acord dins de l’OCDE.  Aquest pla conjunt de l’organisme pretén crear una taxa digital global que venç l’impediment de Donald Trump.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha subratllat aquest dimarts que el tribut “no és discriminatori en funció de la nacionalitat o el tipus d’empresa”, garantint que es mantindran les relacions amb el govern estatunidenc: “Seguirem estant atents, però la nostra tasca és tenir una fiscalitat justa pels ciutadans”. 

Espanya espera recaptar amb la taxa entorn els 968 milions d’euros anuals, tot i que la previsió de recaptació s’ha reduït en 232 milions d’euros de l’any passat a ençà, per unes expectatives irreals que no concorden amb l’actual desacceleració econòmica i l’estudi de l’impacte de mesures similars que han portat a terme altres països. Tot i això, en l’àmbit espanyol la taxa Google suposarà el 0,45% del total dels ingressos fiscals.
Per tal que es compleixi el pla marcat, es preveuen sancions de fins al 0,5% de l’import net de la xifra de negocis de l’any natural anterior perquè les empreses no cometin certes irregularitats. 

Artículo anteriorEl via crucis del euro
Artículo siguientePhilip Alston: «Las políticas en España favorecen la desigualdad»