Aina Arqué Mauri, Clara Aymerich Serra, Carles Blanco Pallarès, Clàudia Corbella Masip i Oriol Domingo Martí
Descobrim la gran tasca de l’organització al passat, present i futur
El dia 4 de novembre es celebra el Dia Mundial de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), coinicidint amb l’aniversari de la seva fundació, l’any 1946. Aquesta organització treballa per promoure l’educació, la ciència, la cultura i la protecció del medi ambient com a pilars fonamentals per construir un món més pacífic i sostenible.
Després de la Segona Guerra Mundial, 44 nacions d’arreu del món es van reunir en una conferència de les Nacions Unides celebrada a Londres el 16 de novembre de 1945. En aquesta trobada es va reconèixer la necessitat de crear una entitat dedicada a fomentar la pau i la seguretat global. La UNESCO va entrar en vigor finalment el 4 de novembre de 1946 després que 20 països ratifiquessin la seva Constitució.
En els seus primers anys, es va centrar en la reconstrucció dels sistemes educatius i culturals als països afectats per la guerra, especialment els països europeus, i va contribuir a reconstruir la infraestructura educativa i a promoure l’alfabetització.
A dia d’avui, la UNESCO està formada per 195 estats membres juntament amb vuit membres associats, que contribueixen activament a la promoció de la pau i el desenvolupament sostenible mitjançant les seves iniciatives en educació, ciència i cultura. La seva missió s’ha sincronitzat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, especialment pel que fa a qüestions com el canvi climàtic, la igualtat de gènere i la salvaguarda dels drets humans.
Els reptes de futur de la UNESCO, una Agenda 2030
La UNESCO té la voluntat de demostrar tot el potencial transformador que l’educació, la ciència, la cultura i la informació poden oferir per afrontar les tasques més gratificants que la humanitat ha d’afrontar. Amb un gran sentiment de pertinença a la comunitat, una comprensió més profunda i una solidaritat moral reforçada, aquesta organització treballa per trobar solucions efectives a molts dels problemes que afecten a la nostra societat.
Per veure l’impacte real d’aquestes àrees, us convidem a llegir en la infografia següent els desafiaments clau que té com a institució, que busca establir bases sòlides per a un futur més just i equitatiu per a tothom.
El compromís de la UNESCO amb la biodiversitat
L’organització assumeix un rol clau en la protecció de la biodiversitat i la promoció del desenvolupament sostenible, actuant com a líder en la preservació del medi ambient a nivell global. A través de xarxes, programes i col·laboracions, impulsa iniciatives que involucren comunitats locals, governs i institucions internacionals per afrontar els reptes ambientals actuals.
Mitjançant projectes innovadors i xarxes internacionals, l’organització treballa per preservar els ecosistemes naturals i promoure solucions sostenibles, unint ciència, educació i el coneixement tradicional. A través d’aquests esforços, la UNESCO aspira a crear consciència i oferir eines pràctiques que impulsin tant el progrés científic com l’acció comunitària.
A continuació, es destaquen alguns dels programes clau de l’organització en l’àmbit ambiental, cadascun d’ells centrat en aspectes diferents de la sostenibilitat i la biodiversitat:
Mapa de les actuacions de la UNESCO a Catalunya
Catalunya compta amb sis conjunts monumentals inscrits a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, que representen el patrimoni cultural més destacat i emblemàtic de la comunitat autònoma, amb un significat que va més enllà de les seves fronteres.
A través d’aquesta llista, no només reconeix el valor cultural universal d’aquests béns, sinó que també vetlla per la seva protecció i conservació. Aquesta distinció no només comporta un reconeixement internacional, sinó també una responsabilitat compartida entre Catalunya i la comunitat global per garantir que aquest llegat es mantingui i es transmeti a les generacions futures, proporcionant recursos i directrius per a la seva preservació i posant en valor la diversitat cultural i històrica del món.
La UNESCO desenvolupa una tasca fonamental en la preservació del patrimoni cultural i natural mundial, actuant no només com a guardiana de la nostra història, sinó també com a promotora d’un futur sostenible. Gràcies a la seva labor, no només es protegeixen espais i monuments d’incalculable valor, sinó que es fomenta una consciència global sobre la importància de conservar la diversitat cultural i els ecosistemes naturals per a les generacions futures. A més, els projectes de futur sostenible que impulsa contribueixen a crear una societat més conscient i respectuosa amb el medi ambient, promovent la responsabilitat compartida entre països i regions per afrontar els desafiaments ambientals globals. Aquesta visió integral i de llarg termini fa de la UNESCO una institució clau en la construcció d’un món que valora i protegeix tant el patrimoni com la biodiversitat, garantint la seva transmissió en un marc de respecte i equilibri.