Sis anys dels atacs terroristes del 17 d’agost a Catalunya

Homenatge a les víctimes de l’atemptat a la Rambla de Barcelona i a Cambrils l’agost del 2017 (Wikipedia/Creative Commons)

El 2003, en resposta als atemptats de l’11 de setembre, els Estats Units van iniciar una invasió a Iraq amb el suport de Tony Blair i Jose María Aznar. Aquest esdeveniment va marcar l’origen de l‘Estat Islàmic i va donar lloc a una sèrie d‘atacs terroristes a Europa que van perdurar durant més d’una dècada. Actualment, l’ofensiva d‘Israel contra el poble palestí, amb l’aprovació de països com Anglaterra, Alemanya o els Estats Units, genera un sentiment d’odi cap a l’Occident, potenciant la possibilitat de més atemptats terroristes.

Els atacs gihadistes a la Rambla de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost de 2017 es situen en un context de gran inestabilitat en les grans ciutats per alertes de possibles atemptats terroristes. Originada a Ripoll, la cèl·lula terrorista que va protagonitzar els atacs el 2017 preparava un dispositiu d’explosió per atacar llocs assenyalats de la ciutat de Barcelona com el Camp Nou i la Sagrada Família. Malgrat això, una explosió fortuïta en mans del grup terrorista a un xalet d’Alcanar, el domicili on operaven, va dificultar l’execució del conjunt d’atacs previstos.

Els membres d’aquesta cèl·lula eren immigrants de segona generació amb edats compreses entre els 17 i 28 anys, mobilitzats pel líder religiós Imán Es Satty, de 45 anys, amb un passat vinculat al gihadisme.

Minut a minut

Des de #SomosPeriodismo s’ha elaborat un mapa per seguir minut a minut els moviments del grup terrorista des del dia 16 d’agost fins al dia 21, moment en què es va detenir a Younes Abouyaaqoub. La informació que hem fet servir per a l’elaboració del mapa ha sigut extreta de la investigació feta per la CCMA.

El grup pretenia cometre un atemptat el 20 d’agost amb dispositius explosius. Per tant, es van dividir: un grup va anar al xalet d’Alcanar; i un altre es va quedar al pis de Ripoll. Després d’explosió fortuïta de l’explosiu, hi ha un canvi de plans, es decideix fer un atacar terrorista improvisat. Pocs minuts abans de les cinc de la tarda, Younes Abouyaaqoub entra a la Rambla de Barcelona a màxima velocitat amb una furgoneta, causant la mort de 14 persones. Posteriorment, el terrorista fuig amb un Ford Fiesta blanc, assassinant un veí de Vilafranca del Penedès.

Paral·lelament, a Cambrils, el mateix grup terrorista assassina una persona i fereix cinc més. Minuts després la policia abat cinc terroristes, un d’ells, germà de Younes Abouyaaqoub.

Un homenatge a les víctimes cada 17 d’agost

En total, els dos atacs terroristes van deixar 16 morts i 140 persones ferides, a més d’una gran consternació arreu de l’Estat. Aquests atacs van commoure profundament Barcelona, Catalunya, Espanya i el món sencer, deixant una marca permanent a la memòria col·lectiva i ressucitant la preocupació entorn al terrorisme. 

És per aquest motiu que avui, sis anys després dels atemptats, les emocions encara es remouen quan es recorda el que va passar aquell agost del 2017. De manera que mai és massa tard per revisar els fets i conmemorar les víctimes. Com cada 17 d’agost des de l’atemptat, els familiars i representants de les institucions, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es van consagrar al pla de l’Ós de la Rambla de Barcelona per fer un homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes.

S’hi van dipositar clavells blancs mentre es cantava «El cant dels ocells».  Després de la ofrena, es van guardar sis minuts de silenci, un minut per any d’abandonament, amb l’objectiu de denunciar l’oblit que han patit durant aquests sis anys per part dels polítics. Com va expreassar l’exassessor de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT), Robert Manrique, s’ha trobat a faltar atenció del Ministeri de l’Interior cap a les víctimes dels atemptats. 

Artículo anteriorLas cinco naciones rusas atacadas con drones por Ucrania
Artículo siguienteEls zoològics del futur