Torna la Jornada “Viatges, Comunicació i Aventura” a la UAB

Andrea Valenzuela, Carla Vázquez, Paula Zamora i Clara Queralt

La UAB organitza la XIII edició de la jornada “Viatges, Comunicació i Aventura” amb una reflexió sobre el dolor i la vida de la mà de grans periodistes i reporters

Martín Caparrós i Marta Nebot a la jornada «Viatges, Comunicació i Aventura»

L’edició XIII de la jornada “Viatges, Comunicació i Aventura” s’ha celebrat avui a  l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest any, l’esdeveniment porta com a títol “Explicar el dolor i enfrontar la vida”, enfocant-se en com el periodisme aborda històries carregades d’emocions i desafiaments.

La xerrada ha començat amb la participació de Santiado Tejedor, professor de la UAB en periodisme de viatges, que ha mostrat el seu suport a les víctimes afectades per la DANA amb una presentació en què destaquen les fotografies més impactants de la tragèdia. Els presentadors -José Manuel Pérez Tornero, Joan Maria Morros i Cristina Pulido- han iniciat l’esdeveniment amb una reflexió sobre el periodisme actual i com els més joves de la professió han cobert la situació valenciana durant l’últim mes.

Participants destacats

Martín Caparrós s’ha presentat amb un vídeo sobre els seus orígens i la lectura de El Asco, una crònica sobre la seva experiència a Sri Lanka, on va relatar diverses situacions de pedofília. En el seu diàleg amb Marta Nebot -periodista i reportera política- ha fet referència a la importància de parlar sobre la fam, un dels principals motius de les migracions que cada vegada augmenten més arreu del món.

«todos los días mueren de hambre casi 900 millones de personas y de eso no hablamos»

Martín Caparrós sobre el periodisme a la jornada «Viatges, Comunicació i Aventura»

Janira Gómez ha intervingut en el diàleg entre els dos periodistes per parlar de com és la vida ara mateix a Jerusalem, on treballa com a reportera. També ha mencionat les principals dificultats del periodisme en aquest territori, com la renovació del visat que depèn del govern israelià, o els discursos d’odi cap a la població musulmana.

«Israel es quien domina la narrativa»

Janira Gómez sobre les dificultats del periodisme a Jerusalem

mb una connexió amb Beirut, el públic podrà escoltar la història personal de Marta Maroto, periodista especialitzada en drets humans, amb experiència en la cobertura de temes socials que busquen visibilitzar les realitats més invisibles.

Premi ITACA

Ana Blanco ha rebut el premi Ítaca 2024, que reconeix trajectòria professional i l’homenatja per una vida dedicada al periodisme de rigor, ètic i de qualitat. Aquest any s’ha acomiadat de la seva professió, després de més de 30 anys presentant el telediari, a més de la seva participació en molts dels programes especials de TVE, així com en debats electorals o en la presentació de la sèrie “Todo cambia”. Al llarg de la seva carrera professional ha estat guardonada nombroses vegades com: en 2024 el Premi Ramón del Corral, en 2020 el Club Internacional de Premsa, en 2015 el Premi Ondas, o en 2005 el Micròfon d’or, entre d’altres.

El premi que organitza el gabinet de comunicació de la UAB honra aquelles persones que a través de la comunicació defensen la dignitat humana, la igualtat i la diversitat. En edicions anteriors, han rebut aquest reconeixement grans professionals com ara Martín Caparrós, Pepa Roma, Rosa Maria Calaf, Jordi Évole, Sebastião Salgado i Iñaki Gabilondo.

https://uploads.knightlab.com/storymapjs/6bd478a5ab8156ac9046d0cae5cfd760/premi-itaca/index.html

Cartes de presentació

Una jornada per repensar el periodisme

Viatges, Comunicació i Aventura s’ha convertit en un espai únic d’aprenentatge i reflexió, on es combinen relats de grans aventures amb anàlisis profundes sobre el paper del periodisme en un món cada cop més complex. Aquest any, el tema central convida a explorar com les històries difícils –guerres, tragèdies o catàstrofes– poden ser comptades amb sensibilitat i empatia, sense perdre el rigor informatiu.

La jornada, organitzada pel Gabinet de Comunicació i Educació al costat del Màster en Periodisme de Viatges, ha començat a les 9:00h, i ha comptat amb la participació de cronistes, corresponsals de guerra, reporters i especialistes l’àmbit del periodisme. Han compartit les seves experiències i reflexions sobre com narrar el dolor sense perdre la humanitat.

Artículo anteriorL’ascens de les masses
Artículo siguienteKirguistán: El destino del Tahina-Can 2025