Casa de la UNESCO a París / Jacques Demarthon

Cada 4 de novembre se celebra l’aniversari de la creació de la UNESCO, una organització que ha estat fonamental en la promoció de l’educació, la ciència i la cultura a nivell mundial. Fundada l’any 1945, aquesta data ens convida a reflexionar sobre els grans assoliments aconseguits en aquests àmbits i a valorar la seva influència en la construcció d’un futur més sostenible i equitatiu.

Aquesta ocasió és també una oportunitat per recordar que la UNESCO no només defensa el patrimoni cultural i natural, sinó que també treballa per la igualtat d’oportunitats en l’educació.

Dins del seu recopilatori de monuments i espais culturals d’arreu del món, Catalunya compta amb una àmplia representació al llistat de Patrimoni de la Humanitat, la qual inclou obres arquitectòniques, paisatges culturals i monuments amb un significat que va molt més enllà del que veuen els ulls, no només per als catalans, sinó per a tota la comunitat internacional. La selecció de llocs catalans no només suposa un reconeixement al seu valor estètic i històric, sinó també un compromís per a la seva preservació al llarg de la història.

Descobreix amb aquest mapa interactiu els monuments catalans que han sigut declarats Patrimonis de la Humanitat per la UNESCO!

Però, quins són els dos personatges que van marcar la història de l’arquitectura a Catalunya? Coneixem a Antoní Gaudí i a Lluís Domènech i Montaner.

La majestuositat d’Antoni Gaudí

Sens dubte, l’obra d’Antoni Gaudí és un dels pilars del reconeixement de Catalunya a nivell mundial. La seva obra, declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 1984, inclou icones de la cultura catalana com el Parc Güell, la Casa Batlló, la Pedrera i, la més coneguda de totes, la Basílica de la Sagrada Família, començada al 1882 i encara… inacabada! Gaudí va saber fusionar arquitectura i natura emprant formes orgàniques i uns colors que atrauen milions de visitants cada any. 

El modernisme de Lluís Domènech i Montaner

A banda de Gaudí, altres arquitectes catalans també han estat reconeguts per la UNESCO, com Lluís Domènech i Montaner, amb les seves obres de l’Hospital de Sant Pau -popularment conegut com a Recinte Modernista- i el Palau de la Música Catalana, ambdós a Barcelona i pertanyents al modernisme català. Aquests edificis són clars exemples de l’arquitectura modernista que tant destacava i del corrent artístic i de pensament avançat dels artistes de l’època. 

Aprofitant l’aniversari de la UNESCO, i havent passat pels principals monuments del territori, Catalunya reafirma el seu paper com a llar d’un patrimoni cultural i natural. Des de les obres modernistes de Gaudí fins a les construccions romanes i els Monestirs, cada un d’aquests llocs representa una part fonamental de la història de Catalunya. Això convida a recordar la importància de preservar els monuments per a les futures generacions i per tenir un record permanent de la nostra cultura.

La UNESCO, a través del seu programa de Patrimoni de la Humanitat, reforça així el seu compromís amb la diversitat i el respecte per les cultures del món. En concret a Catalunya, es manté com a un referent de preservació i d’identitat cultural.

I no només els Patrimonis de la Humanitat catalans es troben a Barcelona, sinó que a les altres províncies també en tenim!

  • A Tarragona, la UNESCO va reconèixer el Conjunt Arqueològic de Tàrraco l’any 2000. Aquest, que inclou el circ, l’amfiteatre i la muralla romana, mostren la importància cultural de l’antiga capital romana. Juntament amb l’amfiteatre, el 1991 es va declarar Patrimoni l’Aqüeducte de les Ferreres, també conegut com a «Pont del Diable», una impressionant obra que servia per fer arribar l’aigua als pobles.

Aqüeducte de les Ferreres / Tarragona Turisme

  • A Lleida trobem les construccions tradicionals de pedra seca, que formen part del patrimoni etnològic de la província i que tenen origen a la prehistòria. També destaca el Conjunt Romànic de la Vall de Boí situat a l’Alta Ribagorça. Reconegut per la UNESCO, agrupa diverses esglésies romàniques com Sant Climent de Taüll, que són un reflex impressionant de l’arquitectura medieval catalana.

Sant Climent de Taüll / Centro del Románico de la Vall del Boí

I tenim bones notícies! Durant el primer diumenge de cada mes, en celebracions com les Festes de la Mercè, la Diada de Catalunya o el Dia de Sant Jordi, és una magnífica oportunitat per gaudir de la història de Barcelona. Tant si vas en família com amb amics, aquests dies et permeten descobrir els tresors de la ciutat de forma gratuïta

Després d’aquest tour pels diferents monuments catalans declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, ha arribat el moment de posar-nos a prova. T’animem a compartir la teva puntuació als comentaris!

Artículo anteriorQué bonito es recordar: un viaje por la trayectoria de Rosario Flores
Artículo siguienteEl naixement de Nature: Una finestra a la ciència mundial