Aquest estiu s’han disputat els Jocs Olímpics a París. Trenta-dos anys enrere Barcelona en va ser la seu. Els dos esdeveniments tenen punts en comú i algunes diferències, però tots dos quedaran a l’imaginari col·lectiu per sempre.
Montse Valls, que va viure els Jocs de Barcelona l’any 1992 en primera persona, ens explica el canvi de la Ciutat Comtal arran de l’arribada dels Jocs.
Transformació urbana
«La ciutat va tenir una transformació física i moral. Es va obrir més al mar, se li va renovar la cara i a la gent se la veia més contenta».
Barcelona 1992 va ser l’inici d’un canvi a la ciutat que va modificar per complet l’aspecte d’aquesta. Es van construir noves infraestructures com la Vila Olímpica. Es va remodelar el litoral i es van crear noves zones verdes que van millorar la qualitat de vida a la ciutat. Barcelona va deixar de “donar-li l’esquena al mar”, per fer d’aquest una de les principals atraccions. De manera similar, París 2024 ha apostat per un impacte urbanístic amb projectes com el Gran Paris Express. Aquest projecte ha buscat millorar la mobilitat i la connexió entre les diferents zones de la ciutat a través de les línies de metro.
«La ciutat va tenir una transformació física i moral»
Cerimònia d’Obertura
«La cerimònia va ser on orgull per a tots els catalans. El millor moment va ser l’encesa del peveter, encara la recordo».
L’obertura dels Jocs de Barcelona va ser molt innovadora per l’època en què es va fer. El gran moment va ser l’encesa del peveter olímpic per part de l’arquer Antonio Rebollo. Aquest moment icònic per tots els barcelonins i barcelonines és història dels Jocs i de la ciutat. L’ús de monuments emblemàtics durant la cerimònia va ser un punt distintiu de Barcelona que també ha compartit aquest any París. La cerimònia de París ha estat la primera a realitzar-se fora d’un estadi. El riu Sena ha sigut l’escenari d’una de les cerimònies més controvertides de tots els temps. Escenografies estrambòtiques, la participació de Lady Gaga i un gra massa d’inclusió han fet que una gran quantitat de seguidors dels Jocs no estiguin satisfets amb la cerimònia. D’altra banda, ha comptat amb la participació d’esportistes icònics com: Rafael Nadal, Zinedine Zidane i Nadia Comăneci.
«La cerimònia va ser un orgull per a tots els catalans»
Participació i Diversitat
«Em va sorprendre la quantitat de dones que participàvem, jo pensava que els Jocs eren una cosa bastant masculina».
Barcelona ’92 va destacar per ser un dels primers Jocs on es va veure una gran participació de dones després de la caiguda del mur de Berlín. 169 països i quasi 3000 dones van participar en les úniques olimpíades de la història del nostre país. París 2024 ha introduït nous esports com el «breakdance», i ha fet tots els esforços per a aconseguir la paritat de gènere. 5250 dones i 5250 homes han participat en aquests últims Jocs, un fet històric en els Jocs Olímpics.
Impacte Econòmic i Turístic
«L’Estadi Olímpic estava ple de gent de tots els països, s’escoltaven molts idiomes».
Els dos Jocs han tingut un impacte econòmic considerable. Barcelona va utilitzar els Jocs per a promocionar-se com una destinació turística de nivell. Va tenir un creixement espectacular en el turisme que s’ha mantingut en les dècades següents, anant en augment. París 2024 ha fet que les despeses en hotels de les ciutats que han acollit els Jocs Olímpics augmentin un 16% respecte a l’any anterior. Les vendes relacionades amb el turisme en museus i restaurants han experimentat un increment del 25%.
Renovació esportiva i tecnològica
Els Jocs Olímpics de 1992 van obligar la Ciutat Comtal a renovar instal·lacions per a adaptar-les a la magnitud de l’esdeveniment. L‘Estadi Lluís Companys, que va adquirir el títol d’Estadi Olímpic. També va rebre aquesta distinció el Pavelló de Vic, renovat amb motiu de la disputa de partits d’hoquei patins, en una de les poques olimpíades on s’ha inclòs aquesta disciplina. En l’àmbit tecnològic, es va construir l’antena de telecomunicacions a Montjuïc, dins de l’anella olímpica.
Llegat dels Jocs
«Igual els catalans ens ho mirem amb uns altres ulls, però per mi els Jocs Olímpics de Barcelona ’92 van ser un punt d’inflexió a la història dels Jocs».
Barcelona va deixar moltes d’infraestructures esportives que encara s’utilitzen, com el Palau Sant Jordi i les Piscines Picornell, que han servit per promoure l’esport entre la població local. També han acollit esdeveniments com el Campionat del Món d’esports aquàtics l’any 2013. París 2024 ha seguit l’exemple de la Ciutat Comtal amb una estratègia d’usar instal·lacions que tinguin futur més enllà de la competició.
Els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i els de París 2024 representen moments clau en la història olímpica. L’esport ajuda al desenvolupament urbà, cultural, i social de les ciutats que acullen el gran esdeveniment. Barcelona va tenir una transformació urbana i dels barcelonins, mentre que París ha buscat seguir aquest exemple amb innovacions i un gran compromís amb la sostenibilitat i la inclusió. Aquests Jocs no només són un espectacle esportiu, sinó un punt d’inflexió per a la ciutat i la seva gent.