Descobreix els sabors més autènticcs de la cuina catalana

Marina Mateu, Aina Garriga, Maria Leiva, Ferran López, Núria López i Joan Gangonells

La cuina catalana destaca per la seva gran varietat de plats, molts d’ells vinculats a tradicions populars i a l’ús d’ingredients de proximitat. Amb receptes que combinen senzillesa i sabor, ofereix una rica mostra de la seva identitat gastronòmica. A continuació, presentem alguns dels plats més representatius, que han esdevingut autèntics símbols de la seva cultura culinària.

A continuació, farem un recorregut per alguns dels plats més emblemàtics de la cuina catalana, que reflecteixen la riquesa i diversitat de les seves tradicions gastronòmiques.

1. Calçots

Els calçots són un dels plats més característics de la cuina catalana, originaris de la zona de Valls, a Tarragona. Aquest tipus de ceba tendra es cuina a les brases i se serveix acompanyada de la salsa “romesco», una salsa a base de tomàquet, ametlles, avellanes, all i oli. Els calçots es mengen amb les mans, pelant-los amb els dits i submergint-los en la salsa. Les anomenades “calçotades” són de les reunions gastronòmiques més esperades de l’hivern pels catalans.

2. Pa amb tomàquet

Un plat senzill però ple de sabor; el pa amb tomàquet és un dels grans emblemes de la cuina catalana. Consisteix en fregar una llesca de pa amb un tomàquet madur i afegir-hi un raig d’oli d’oliva verge extra, sal i, sovint, una mica d’all. Aquest plat es pot servir com a aperitiu o acompanyament, i és un element essencial de qualsevol àpat, ja que, juntament amb un assortit d’embotits, el pa amb tomàquet pot ser un esmorzar, un dinar o un sopar. Tot i la seva simplicitat, la combinació de sabors frescos fa que sigui una delícia que mai no falla.

3. Escudella

L’escudella és una sopa que forma part de la tradició de Nadal a Catalunya. Aquest plat es prepara amb un brou de carn, normalment de vedella i porc, al qual se li afegeixen diversos ingredients com galets, llegums, patates i verdures com la pastanaga o el porro. La carn es cuina primer en un brou, i després es serveix com a segon plat, mentre el brou es completa amb la pasta i altres ingredients.

L’escudella és un plat típic de la cuina de muntanya, originari de les zones rurals, on es preparava com un àpat complet per afrontar les baixes temperatures de l’hivern. És una part important de les festes nadalenques, i cada família té la seva manera de preparar-la, amb algunes variacions locals però sempre mantenint l’essència intacta.

4. Crema catalana

La crema catalana és el postre per excel·lència de la cuina catalana. Aquest postre és semblant a la «crème brûlée» francesa, però amb les seves pròpies particularitats. Es tracta d’una crema a base de llet, sucre, rovells d’ou, canyella i la ralladura de llimona, que es cuina lentament fins a obtenir una textura suau. S’hi afegeix una capa de sucre per sobre, que es crema amb una espàtula calenta fins a formar una pel·lícula caramel·litzada que contrasta amb la suavitat de la crema.

5. Botifarra amb mongetes

La botifarra és una de les carns més representatives de la cuina catalana, i el seu maridatge amb les mongetes, habitualment de la varietat del ganxet, és una de les combinacions més comunes històricament al territori. Aquest plat es prepara de manera molt senzilla: es cuinen les mongetes amb all i oli, i es fregeixen o es cuinen les botifarres en una paella fins que estan daurades. El resultat és un plat contundent, saborós i molt reconfortant.

6. Panellets

Els panellets són els dolços tradicionals de Tots Sants, i són especialment populars a la tardor. Estan fets amb una base de massapà i es poden cobrir amb una gran varietat d’ingredients com pinyons, coco, xocolata o ametlles. Els panellets són molt treballats a mà, el que els dona una textura suau i fa que es considerin un autèntica delícia de la cuina catalana. És força comú que les famílies dediquin una tarda a fer panellets casolans plegats per la festivitat de la Castanyada, el 31 d’octubre.

7. Cargols

Els cargols són un plat típic de la cuina de la zona rural catalana, especialment de la comarca de l’Empordà i altres zones de muntanya. Normalment, es cuinen a la brasa o en guisats, amb una base d’herbes aromàtiques, all, oli i, sovint, vi blanc. També és comú preparar-los amb una salsa de tomàquet i pebre. Són un plat de temporada, generalment servits a l’estiu, i s’acostumen a menjar en grup, acompanyats de vi i bons amics.

8. Samfaina

La samfaina és un guisat de verdures típic de la cuina mediterrània catalana. Aquest plat combina una varietat de verdures com albergínies, pebrot, ceba, tomàquet i carbassó, tot cuinat a foc lent amb oli d’oliva i condimentat amb herbes com l’orenga i el llorer. La samfaina és un plat estiuenc que es pot menjar com a plat principal o com acompanyament d’altres carns o peixos.

9. Mel i mató

Un dels postres més senzills i lleugers de la cuina catalana és la mel i mató. Es tracta d’un formatge fresc de llet de vaca, cabra o ovella, servit amb una generosa cullerada de mel. Aquesta combinació dolça i làctia és molt popular a les zones de muntanya, on els formatges frescos són de primera qualitat.

10. Fricandó

El fricandó és un plat característic de la cuina de les terres interiors de Catalunya, especialment de la comarca del Baix Llobregat. Es tracta d’un guisat de vedella acompanyat d’una salsa d’all i julivert, amb bolets, un toc de vi blanc i altres ingredients. El fricandó, normalment, se serveix amb arròs o patates, i és una de les especialitats de la cuina de la vella escola catalana.

Artículo anteriorBarcelona: una ciudad por descubrir
Artículo siguienteCrean una nueva facultad sobre la IA en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)