La XIII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura organitzada per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB ja s’ha convertit en una fita anual per als amants del periodisme. Com cada any, ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat homònima, a les 9 del matí d’avui, dilluns 25 de novembre.
La jornada d’enguany ha girat entorn d’un dels grans cronistes de la professió, Martín Caparrós. D’aquí que s’hagi anomenat: Contar el dolor, enfrentar la vida, relacionat amb la situació mèdica del periodista argentí, diagnosticat d’ELA fa pocs mesos.
L’inici de la jornada
La xerrada ha començat amb la intervenció del director del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la universitat, Santiago Tejedor, encarregat de conduir la jornada. Ha plantejat el programa i ha fet les primeres reflexions sobre la professió, donant pas a la primera taula de ponents. Els tres escollits formen part de l’equip organitzar, que han estat l’exdirector de RTVE i actual membre del Consell Directiu de ATEI (Televisiones Educativas y Culturales Iberoamericanas) i, del grup d’experts de la UNESCO, José Manuel Pérez Tornero; l’actual cap d’informatius de RAC1 i RAC105, Joan Maria Morros; i la professora agregada i membre activa d’importants xarxes acadèmiques, Cristina Pulido.
Els ponents han remarcat la importància de la professió en els moments que es viuen tan social com professionalment. Així ho ha volgut destacar Cristina Pulido: «El periodisme de qualitat i el vinculat als drets humans és més necessari que mai. Aquest porta una força que aporta poder, solucions per resoldre els nostres problemes». I amb això s’ha donat pas a la presentació del projecte Tahina-Can 2025.
Kirguizstan: nou destí de l’Expedició Tahina-Can 2025
L’expedició de la nova edició tindrà lloc al Kirguizstan, després de l’èxit del viatge de l’any passat a Uganda. Precisament de l’experiència viscuda ara ja fa un any han parlat la Clara, el Víctor i el Dídac. Han explicat als nouvinguts el creixement que l’experiència va suposar i l’oportunitat que oferia una experiència d’aquestes característiques: «Si teniu un interès real per la comunicació, hi heu d’anar».
Un passeig per tots els viatges de l’Expedició Tahina-Can
L’emotiu discurs de Martín Caparrós
Fetes totes les presentacions, a tres quarts de deu, Martín Caparrós pujava a l’estrat acompanyat de Marta Nebot. La periodista, guionista, presentadora, actriu i locutora, una tot terreny de la professió, ha estat l’encarregada de conduir una xerrada al voltant de la trajectòria del periodista argentí.
El cronista ha fet un recorregut pels viatges que més el van impactar —com el de Sri Lanka—, sobre el qual ha deixat una sentència estremidora: “Estaban haciendo pornografía para mí, estaban siendo sexis para mí… Es duro, sentí asco de uno mismo”. També ha donat la seva opinió sobre grans problemes socials com ara la fam al món: “No existe el hambre, sino mecanismos que provocan que ciertas personas no coman lo suficiente —hay que despersonalizarlo”. Finalment, ha reflexionat sobre l’experiència personal viscuda com a pacient d’ELA i sobre el que pot ser el seu darrer gran reportatge. Ha tancat la ponència amb la lectura d’un fragment de la seva crònica, acompanyat de l’actuació acústica de Diego Domínguez.
Ser dona corresponsal a Israel: l’experiència de Janira Gómez
Janira Gómez, reportera de guerra destinada a Jerusalem, ha aprofitat la seva estada temporal a Espanya per explicar la seva experiència al conflicte Israel-Palestina. Un conflicte en el qual, segons ella, Israel domina la premsa i l’opinió pública mitjançant una censura tàcita. Una situació encara més agreujada per les dones, amb més limitacions estructurals que els homes.
Per accedir a més entrevistes i contingut exclusiu accedeix a les nostres Xarxes –> TikTok / Instagram
Salut i periodisme: un tema clau i una eina de difusió important
Posteriorment, Marta Santiago (Associació CTNNB1) i Natalí Guerrero (Fr@ntera Caribe) han presentat els seus respectius projectes. En ells combinen salut i periodisme, per tal de donar veu a situacions invisibilitzades o a col·lectius minoritzats. Paper que ha volgut remarcar la mateixa Marta Santiago: “Vosaltres, els periodistes, teniu una professió molt bonica, que ben feta, pot ajudar a donar veu a tots aquells col·lectius més vulnerables”. Declaracions que han tancat el seu discurs sobre la importància social del periodisme.
Blanco s’enduu el Premi Ítaca 2024
Seguit de la seva exposició, ha arribat el moment clau de la jornada: l’entrega del Premi Ítaca a la periodista Ana Blanco. S’ha projectat un vídeo homenatge amb un recull de la seva trajectòria. El vídeo ha reflectit una vida dedicada al periodisme i al servei públic. Carrera en segon pla, amb discreció i ofici que va marcar a tota una generació. Finalment, amb un auditori rendit a la bilbaïna, Caparrós li ha fet entrega del guardó. L’emoció i l’agraïment han copat un discurs plagat d’il·lusió i consells per a tots aquells que somien en dedicar-se al periodisme.
Periodistes en zones de conflicte
Finalment, Mayte Carrasco, Patricia Simón Carrasco i Ricard Garcia, reporteres i fotògraf respectivament, van tancar la jornada. Tots tres han reflexionat sobre el paper del periodista en la societat, i sobretot en un conflicte. Han deixat frases de gran importància com la de Mayte Carrasco, ideal per tancar una jornada en homenatge a la professió: “Mi humanidad está por delante de mi profesión, sin empatía esta profesión no va a existir”.
Aquí podreu veure la cobertura en directe de la jornada. També la teniu disponible al nostre compte de Twitter