La XIII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura ha omplert l’aula magna de la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquesta trobada, carregada d’històries inspiradores, ha servit com a punt de reflexió sobre el paper del periodisme en la construcció d’una societat més empàtica i informada.

Viatges que expliquen històries

La jornada ha arrencat amb el testimoni de Joan Serra, qui, juntament amb alumnes del màster de periodisme de viatges, ha viatjat a Malta. En aquesta experiència, el periodista ha intentat capturar l’essència del país a través dels seus colors i les seves particularitats, en sintonia amb les aspiracions narratives de Martín Caparrós. També s’han destacat altres projectes com Mirades, un llibre que aprofundeix en la vida de les dones de Fez, al Marroc, retratant amb delicadesa els reptes de la quotidianitat en aquesta ciutat.


Premis Ítaca 2024: reconeixement a l’excel·lència periodística

L’entrega dels Premis Ítaca 2024 ha estat un altre dels moments centrals de la jornada. Santiago Tejedor, director de la jornada, ha reivindicat el futur del periodisme amb optimisme:

«Creiem que el periodisme està de moda, que té el futur garantit»

Santiago Tejedor

Entre els convidats destacats, es trobaven figures de gran renom com Martín Caparrós i José Manuel Tornero, president de RTVE, així com Rosa Maria Calaf, qui ha participat virtualment per recordar la importància del compromís amb la veritat.

La guanyadora d’aquesta edició ha estat Ana Blanco, reconeguda per la seva trajectòria a RTVE. En el seu discurs d’acceptació, Blanco ha agraït el suport dels seus companys i ha aprofitat per reflexionar sobre el paper dels mòbils i la falta de verificació en les xarxes socials, que sovint amplifiquen informació poc rigorosa.

Explicar el dolor: el repte més gran del periodisme

En l’última part de la jornada, Jesús Martínez ha plantejat un tema controvertit amb la frase:

«A vegades el material de guerra no està fet per dones»

Jesús Martínez

Aquesta afirmació ha servit per obrir un debat sobre el paper del periodisme en contextos de conflicte i dolor i tractar una xerrada 

En aquest marc, Patricia Simón ha estat esmentada per la seva reflexió a “Contar el dolor, enfrentar la vida”. Segons Simón, el periodisme té la capacitat de convertir tragèdies humanes en històries que generen empatia i reflexió. Però aquest procés comporta grans reptes, com explicar el dolor sense deshumanitzar les víctimes ni convertir-lo en espectacle. La clau, segons l’autora, és prioritzar el context i enfocar-se en les històries que dignifiquen, sense deixar de mostrar la realitat.

@luniversitari

Patrícia Simón, periodista de reconeixament en diversos conflictes bèl·lics, ens explica que el masclisme cada dia és menys present dins el món professional periodístic #uab #periodista #feminisme

♬ original sound – luniversitari

Narrar amb empatia, construir un futur més humà

La jornada ha conclòs amb una crida al periodisme compromès, aquell que humanitza i dona veu als invisibles. En un món saturat d’informació fugaç, el repte dels periodistes és no només informar, sinó també generar reflexió i obrir camins cap a una societat més comprensiva. Les històries explicades durant la jornada han servit per recordar que el periodisme no és només un ofici, sinó un acte d’humanitat.

@luniversitari

XIII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura🎥 Facultat de Ciències de Comunicació UAB🟢 #uab #periodisme #anablanco #comunicació

♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz
Marta Altimir, Joan Capel, Bernat Castanyé, Arnau busquets, Llibert Carreño i Paula Avioña

Artículo anteriorAna Blanco es reconocida con el Premio Ítaca 2024
Artículo siguienteAna Blanco premiada amb el Premi ítaca 2024