Descobreix quins són els menjars més típics que segur que et trobaràs a taula aquestes festes… amb una sorpresa
Arriba una de les èpoques més esperades de l’any: el Nadal. Són dies de celebracions, tradicions, reunions i, sobretot, molt de menjar! Normalment, les festes nadalenques s’associen a l’excés de menjar, dolços i llaminadures, eternes sobretaules i aquella sensació d’aixecar-te de la taula sabent que no et cap res més a l’estómac. Aquests dies de celebració s’acompanyen sempre de plats clàssics farcits fins dalt, fruit de les tradicions i de la gastronomia de Catalunya, que tanta riquesa aporten al nostre territori.
La cultura nadalenca és molt important i, com totes les bones tradicions, passa de generació a generació per continuar fent del Nadal una època tan singular. És important també anar amb compte de no posar-se massa les botes i trobar un equilibri per no acabar saturat de menjar! Tot i això, és molt difícil dir que no a les múltiples riqueses que ens ofereix la tradició.
Què es menja per Nadal?
Gastronòmicament, el Nadal combina tradició, cuina casolana i, per què no, alguna innovació. No obstant això, les festes són sempre èpoques d’anar a assegurar, sobretot amb el menjar. Els plats més típics, que segur que us trobareu a taula aquest Nadal, són els següents:
Escudella i carn d’olla
Acompanyada dels típics galets, és un clàssic que no pot faltar el dia 25!
Canelons
Característics del dia de Sant Esteve, es poden fer aprofitant la carn sobrant del dia anterior.
Pollastre rostit
Plat contundent, que segur et deixarà molt satisfet, amb condiments especials com prunes o pinyons.
Torrons
Nadal és igual a dolços! Els torrons i les neules no poden faltar a la taula.
Tortell de reis
No hi pot haver nit de Reis sense tortell! No hi ha millor manera de tancar la voràgine de menjars de les festes que amb un bon tortell.
I si s’acaben les alternatives?
Aquestes festes sempre coincideixen amb dies de dinars o sopars amb família, amics i coneguts per gaudir conjuntament de la màgia nadalenca. El calendari de reunions se satura durant uns dies i, després de tastar tots aquests menjars típics, pot ser que ens quedem sense opcions diferents de plats a la taula. L’escudella és boníssima, ningú ho nega, però de vegades cal variar una mica el menú per no caure en la monotonia!
Una opció molt interessant per aquestes festes són, sens dubte, les croquetes! Es tracta d’un plat de sobres conegut, però que no per això es converteix en simple, ja que les croquetes amaguen multitud de possibilitats i elaboracions que poden donar un toc molt especial als àpats de Nadal.
N’hi ha de tota mena, però la croqueta més clàssica i que segurament té més adeptes és la de pernil! Embolicada d’un arrebossat cruixent i deliciós, dins d’aquesta delícia trobem una combinació perfecta de beixamel i trossets de pernil tallats a daus o tires. L’elaboració pot semblar complicada, però no amaga cap secret… si voleu saber-ne més, preneu nota!
Una opció curiosa i interessant per Nadal
Històricament, les croquetes tenen el seu origen a França i no van arribar a Espanya fins a finals del segle XIX. Des de llavors, la croqueta s’ha convertit en un dels plats estrella de la gastronomia espanyola, amb molta presència a diferents comunitats del país. És per això que és un plat tan especial i, alhora, tan famós, que pot donar-li una sacsejada als nostres dinars de Nadal!
Si vols saber més sobre la cultura gastronòmica de les croquetes (i també de la cuina catalana), no dubtis a provar aquest joc interactiu!
Què diu de tu la teva croqueta preferida?
Les croquetes més clàssiques són molt conegudes i es poden trobar a gairebé qualsevol bar de tapes, però hi ha moltes possibilitats diferents per fer-ne. Cadascú té la seva preferida, segur, perquè n’hi ha de tots els gustos i se’n poden fer amb ingredients molt variats! No has pensat mai què diu de tu el tipus de croqueta que més t’agrada? Descobreix-ho!