La XIII Jornada de Viajes, Comunicación y Aventura ha tingut un apartat per parlar sobre les connexions en directe des de Jerusalem i el Líban. Janira Gómez, reportera a Jerusalem, ha parlat amb Marta Nebot i Martín Caparrós sobre la seva cobertura del conflicte armat que es viu a la Franja de Gaza. Gómez, corresponsal i reportera freelance, va viure en persona els atacs de Hamàs del 7 d’octubre de 2023 i des d’aquell moment ha informat sobre aquest conflicte armat per France 24 i La Vanguardia.
«Un dia a Jerusalem no és molt entretingut. és molt tranquil perquè la vida continua»
Les dificultats comunicatives per cobrir el conflicte
Durant la xerrada, que comptava amb el relat del dolor com a protagonista, Nebot va preguntar a Gómez sobre quins són els principals problemes que tenia durant la seva cobertura. La reportera va declarar que «és molt difícil parlar d’ambdós dolors«, afegint que dins d’aquesta guerra no hi ha només dos bàndols, un concepte que costa molt ser entès per la gent que no viu el conflicte. Per una altra banda, va confessar que la dificultat més gran que viuen els reporters de guerra és que algú els cregui, relacionant-ho amb el fet que molts lectors els hi posen etiquetes pel tipus de conflicte que estan cobrint.
#FactoMedia | 🪖 Sentim a @janiragomu, corresponsal a Jerusalem
— FactoMedia (@Facto_Media) November 25, 2024
⚔️ Explica la vida d'una periodista a una zona de conflictes
👉 "Hay muchas restricciones de acceso, estoy cubriendo des de la distancia, no me siento corresponsal de guerra"#JornadaVCA pic.twitter.com/hG6tyEMHot
«Això no és un barça-madrid. hi ha diverses ideologies dins de cada bàndol del conflicte.»
Treballar des de la rereguarda
La situació actual del conflicte ha provocat que la cobertura de Janira Gómez sigui des de la rereguarda. Amb relació a aquest fet, la periodista catalana ha aclarit que cobrir la guerra des de la rereguarda provoca que, sovint, no se senti una periodista de guerra. A més, Gómez ha explicat que «quan la teva acreditació periodística depèn del govern israelià, has d’anar amb molta de cura del que publiques.»
Fet per: Àlex Farssac, Joan Basora, Martí Aguilar, Pol Ferré i Martí Díaz