XIII Jornada de Viajes, Comunicación y Aventura

Mariona Vilaseca, Hugo Pérez, Victor Pérez, Mariona Serra, Núria Ras, Maria Sobrerroca

XIII Jornada de viatges. comunicació i aventura

Contar el dolor: enfrentar la vida

La XIII jornada de viatges, comunicació i aventura ha tingut lloc aquest passat 25 de novembre de 2025 a l’Aula Magna de la Facultat de Comunicació. Ja és tradició que el Gabinet de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona organitzi anualment una conferència que acull grans professionals del periodisme, un espai de reunió on els més experimentats en el sector han pogut il·lustrar amb el seu coneixement els periodistes del futur. El programa de la XIII jornada “Viajes, comunicación y aventura” buscava centrar-se en el doble repte entre el periodisme i l’essència humana, per aquest motiu han reunit a cronistes, reporters, corresponsals de guerra i periodistes per reflexionar sobre la vida i el dolor. 

El fil conductor de la jornada era “Contar el dolor: enfrentar la vida”. Aquest tema ha servit de punt de partida i ha encetat diversos debats entre els ponents que convidaven l’audiència a reflexionar sobre qüestions com, per exemple, com explicar el món, com explicar el dolor, com educar la mirada, entre moltes altres conjuntures periodístiques que es troben els professionals diàriament.

Santiago Tejedor presentant la XIII Jornada de Viatges, comunicació i aventura Foto: Hugo Pérez

Presentació i benvinguda

La jornada ha començat amb un cert component emotiu: l’organització ha volgut rendir homenatge a les víctimes de la DANA amb un vídeo i, alhora, recordar la importància d’un dia com el 25N, el dia internacional de l’eliminació de la violència contra la dona. A diferència d’altres anys, enguany el músic Diego Domingo acompanyava amb la guitarra acústica les ponències i els continguts audiovisuals. 

Seguidament, Santiago Tejedor ha donat la paraula a José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de periodisme, Cristina Pulido, professora de periodisme, i Joan Maria Morros, periodista, per iniciar les ponències. 

A continuació, abans del resum de la jornada, podeu trobar el seguiment que es va fer en directe pel canal 24LiveBlog:

Presentació de la XIII Jornada amb José Manuel Pérez Tornero, Joan Maria Morros i Cristina Pulido. Foto: Hugo Pérez

José Manuel Pérez Tornero ha fet una pinzellada introductòria sobre el dolor i problemàtiques globals que es troben en l’ordre del dia. D’altra banda, el periodista Joan Maria Morros ha destacat la importància d’un periodisme crític i compromès amb el codi deontològic, especialment davant dels reptes actuals com cobrir guerres, accidents o catàstrofes naturals com la DANA a València. A més, ha remarcat la importància de l’ètica a l’hora de fer periodisme, de manera que l’audiència pugui empatitzar amb les històries dels altres. Finalment, Cristina Pulido ha insistit a prioritzar el periodisme com a eina per entendre i afrontar els grans reptes que afecten actualment el món, també ha posat especial atenció al periodisme de qualitat com a solució, motor i impulsor de canvi social.

Expedició Tahina-Can

El Gabinet de Comunicació de la UAB, juntament amb el Màster de periodisme de viatges organitza anualment l’expedició Tahina-Can. És una iniciativa que busca fomentar l’interès de la comunitat universitària per la cultura i costums del país de destí. Després de la intervenció d’expedicionaris que han format part del viatge a Uganda del 2024, s’ha emès un vídeo anunciant el destí per l’any 2025. L’expedició Tahina-Can s’endinsarà en els racons més desconeguts de Kirguizstan, un país de l’Àsia central. 

Expedició Tahina-Can 2023 a Etiòpia. Foto: Tahina-Can

A continuació, podeu trobar un mapa on es detallen totes les expedicions realitzades per Tahina-Can des del 2004:

Diàleg entre Martín Caparrós i Marta Nebot

La primera ponència s’ha centrat en un diàleg entre el cronista Martín Caparrós i la periodista Marta Nebot. El fil conductor de la conversa entre ambdos periodistes ha estat la vida periodística del cronista i la manera com ha gestionat la narració del dolor en les seves peces. Martín Caparrós és conegut com el mestre de la crònica i ha encetat el diàleg amb la lectura en veu alta d’una de les seves cròniques publicades al llibre “Postales”. Múltiples anècdotes han omplert la conversa, però acompanyades de reflexions periodístiques de gran profunditat. Han posat la falca en el tractament del dolor en els mitjans de comunicació i el seu doble punt de vista (víctima-botxí).

Qui és Martín Caparrós? 

Martín Caparrós és un escriptor i periodista argentí. Va estudiar a París, ha viscut a Espanya i als Estats Units, i ha dirigit múltiples projectes periodístics. El seu últim treball ha estat Contra el cambio. Recentment, va anunciar que estava malalt d’ELA i està treballant en la que serà la seva última crònica de camp, una crònica sobre els pacients amb ELA interns a l’hospital Carlos III de Madrid. Durant la conferència va confesar que treballant en aquesta crònica ha creat una profunda empatia amb els entrevistats. 

Martín Caparrós. Foto: Anagrama

Qui és Marta Nebot?

Marta Nebot és una periodista, guionista, presentadora, actriu i locutora espanyola. Actualment escriu columnes al diari Público.

Marta Nebot Foto: Secuoya Producciones

Connexió en directe des de Jersualem: Janira Gómez

Janira Gómez, periodista i corresponsal espanyola a Jerusalem, ha explicat la seva experiència cobrint el conflicte desde Jersualem entre Israel i Palestina. Alhora, ha narrat les dificultats que pateix diariament i ha continuat amb una reflexió sobre les complexitats de treballar en una zona de guerra en la qual els llocs més afectats estan restringits. Tot i les complicacions, Gómez continua amb ganes de ser bona periodista i és conscient de la responsabilitat que implica aquesta professió en conflictes d’aquesta magnitud.

Iniciativa dels estudiants del màster de Periodisme de Viatges

A continuació, s’han presentat un seguit de projectes del Màster de Periodisme de Viatges que han destacat per la finalitat comuna dels tres projectes presentats: la narració de diverses realitats culturals explorant la història, les relacions i les tradicions del lloc. Els estudiants han exposat tres propostes elaborades: 

  • Los Ojos de Malta
  • Miradas
  • Frontera Caribe

«Los ojos de Malta«

El projecte Los Ojos de Malta, es un relat escrit en forma de llibre que busca donar veu a històries personals i oferir una visió menys coneguda de Malta. Aquesta proposta, està inspirada en el llibre “Postals” de Martín Caparrós i és un relat escrit en primera persona en què els autos comparteixen les seves experiències i la seva relació amb la tradició cultural de les illes malteses. El disseny visual del projecte s’inspira en una embarcació tradicional de Malta, el Luzzu, d’aquesta manera vol transmetre el viatge a través del temps i les llegendes que han deixat empremta a l’illa. 

«Miradas»

Aquest projecte presenta la realitat d’algunes dones en la seva vida quotidiana a la ciutat d’Efes, Turquia, amb una selecció de testimonis personals, cròniques i fotografies. És un exercici fragmentari, ja que no es pot aconseguir una realitat tan complexa com la d’una ciutat a partir d’uns quants testimonis perquè no representen a tota la població. En aquest sentit, la proposta posa en relleu la importància de tots els testimonis i les dificultats que suposa construir una realitat sobre una societat tan diversa.

«Frontera Caribe»

Un viatge per la gastronomia de Creta que està centrat especialment en làctics i formatge, ja que són productes amb una elaboració extensa que formen part de la cultura del territori. També és important destacar que el projecte vol fer un viatge pels ingredients més destacats de l’illa, i explicar les creences que els envolten.

Ana Blanco: premi Ítaca 2024

La jornada ha finalitzat amb l’entrega del premi Ítaca 2024 a Ana Blanco en reconeixement de la seva trajectòria professional i al seu compromís amb el periodisme. El premi ha estat lliurat en el marc de la XIII edició de la jornada anual Viatges, Comunicació i Aventura, organitzat pel Gabinet de Comunicació i Educació del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB.

Entrega premi Ítaca 2024 Foto: Hugo Pérez

Un any més, la jornada “Contar el dolor y enfrentar la vida” ha reunit diversos periodistes i cronistes reconeguts que han compartit les seves experiències i han mostrat les adversitats de narrar sobre temes delicats com el sofriment des d’un punt de vista personal i professional.

Si t’has quedat amb ganes de veure més contingut sobre la XIII Jornada de Viatges, comunicació i aventura pots consultar l’instagram @gargamelmedia . Trobaràs vídeos inèdits, entrevistes i molt més!

Artículo anteriorSuperar las trincheras del periodismo y el miedo
Artículo siguienteAna Blanco, guanyadora del premi Ítaca 2024