La famosa novel·la de Jules Verne celebra 150 anys des de la seva publicació
«I jo els dic cavallers, que estaré de retorn en el club de reforma abans de 80 dies. Per a llavors li hauré donat la volta al globus».
Phileas Fog en La volta al Món en 80 dies, de Jules Verne
Phileas Fog accepta així l’aposta de més de 20 mil lliures per donar la volta al món en 80 dies. Jules Verne és el creador d’aquest personatge, d’aquesta història, que es va publicar l’any 1872. 150 anys més tard, recuperem aquesta inefable història que si una cosa ens ensenya, és la importància de lluitar amb perseverança per sobre de tot, per aconseguir els nostres somnis.
Avui volem recuperar aquesta obra literària amb motiu del seu aniversari, no cada any es fan 150 anys, oi? Aprofitem aquesta data per recordar qui era Jules Verne, l’impacte de la seva obra més coneguda i, també, algunes idees per conservar la memòria de l’obra en les futures generacions. Llestos?
Abans de tot… Qui era Jules Verne?
Jules Gabriel Verne (1828-1905) va ser un escriptor, dramaturg i poeta. Però, lluny de ser un escriptor, dramaturg i poeta més, va ser el creador d’una sèrie de novel·les d’aventures que van tenir una gran influència en el gènere de la ciència ficció. De fet, és considerat el pare d’aquest gènere.
Va néixer a una família burgesa i, com el seu pare, va començar els estudis per ser advocat. No obstant això, el seu camí estava lligat al món de les lletres i la literatura, pel que va deixar la carrera.
El seu nom va començar a fer-se conegut quan va decidir col·laborar amb l’editor Pierre-Jules Hetzel i va donar llum a “Viatges extraordinaris”, una sèrie de novel·les aventureres molt ben documentades i de profund realisme.
Es converteix així en un dels escriptors més importants de França i d’Europa amb una literatura avantguardista i surrealista. De fet, és el segon autor més traduït de tot el món després d’Agatha Cristie.
La volta al món en 80 dies, molt més que un llibre
De Londres a Suez, de Suez a Bombay, Calcuta, Hong Kong, Yokoyama,San Francisco, Nova York i, per fi, Londres, un altre cop. Phileas Fog passa pels 5 continents a contra rellotge per tal de guanyar l’aposta empresa al Reform Club.
És una obra plena d’aventures basades en escenaris realistes, degut a la profunda investigació que Verne feia per les seves obres.
Aquesta obra en concret explica una història on tot, TOT, pot passar. Fins al final no sabem si Fog guanyarà l’aposta, la perdrà.. Però, sobretot és una història que ens deixa un missatge de força i una crida per la perseverança, que demostra la importança de creure en el que fem i perseguir els nostres somnis fins, literalment, al fin del món.
El recorregut; aquest cop, però, des de casa i en menys de 80 dies
Les paraules de Verne es converteixen en un mapa
La importància de mantenir viva l’obra
Amb motiu del l’aniversari dels 150 anys de la publicació, us portem un recurs perquè els més petits coneguin la novel·la de Verne. Existeixen diverses adaptacions audiovisuals dedicades al públic infantil en què poden aprendre i conèixer de manera creativa.
La primera és un episodi de la sèrie de dibuixos animats «Les tres bessones» creada per Roser Capdevila on a través de les tres protagonistes podem conèixer els diferents personatges i llocs per on passen al llarg de la volta al món.
Les tres bessones i la volta al món en 80 dies
També trobem la sèrie de dibuixos animats de BRB Internacional «La volta al món de Willy Fogg» la qual va fer una adaptació literal de la novel·la amb en Willy Fog com a protagonista, un lleó que interpreta el personatge de Phileas Fogg.
«La volta al món de Willy Fogg» per la BBC