Fira de la ratafia
El cap de setmana del 07 al 10 de novembre s’ha celebrat la 43a edició de la Fira de la Ratafia a Santa Coloma de Farners. El que podria semblar una fira senzilla s’ha convertit en una autèntica festa pels amants del lictor català. La Festa de la Ratafia concentra en un cap de setmana tota mena d’activitats: xerrades, presentacions, concerts, un mercat de productes artesans i de proximitat i, fins i tot, un concurs de ratafies casolanes. La Fira ha comptat amb la presència de més de 25 marques de ratafia per tastar i comprar, un escenari idoni per fomentar els productes de proximitat i estimular el comerç local.
La Festa de la Ratafia s’ha convertit en una manifestació cultural i en un referent arreu de Catalunya. No només és una mostra del licor típic del territori, sinó que la gran quantitat d’actes culturals i lúdics que s’organitzen amb el motiu de la fira fan que es revitalitzi el sector comercial i turístic del municipi.
Què és la ratafia?
La ratafia és una de les begudes dolces i aromàtiques més emblemàtiques de Catalunya. La maceració de diverses herbes, fruites i espècies amb aiguardent fan d’aquesta beguda un licor creat amb una sèrie d’ingredients que es poden trobar al territori català i permeten una elaboració casolana. Les comarques que presenten més tradició cap a l’elaboració artesanal de la Ratafia són: Girona, Osona, Garrotxa, Alt i Baix Empordà, Pallars Jussà i Sobirà, la Selva i Pla de l’Estany.
Origen de la ratafia
Els orígens de la Ratafia es remunten a l’edat mitjana quan l’elaboració de begudes alcohòliques amb base d’herbes aromàtiques era típica del segle XVII per part dels mossens, que posseïen l’habilitat de destil·lar i produir licors d’herbes. Aquesta tradició es va anar expandint fins que va arribar a les classes populars. La primera fórmula registrada d’aquesta beguda a Catalunya va ser durant l’any 1842 a través de Francesc Rosquelles i Alomar, un milicià voluntari i veí de Santa Coloma de Farners, considerat “ratafiaire il·lustra”. Es va dedicar a recollir les tres receptes més antigues de la Ratafia i guardar-les en una llibreta manuscrita.
La paraula “ratafia” va arribar a Catalunya durant el segle XVIII i XIX acompanyada de diverses llegendes que fan esmena al seu origen. Aquesta paraula té dues teories molt populars sobre la seva arrel, la primera que el nom prové del llatí “pax (o res) rafa fiat”, que significa “queda signat”, i aquesta era una expressió que s’utilitzava davant el notari quan se signava un document o pacte per passar al “brindis”. L’altra teoria neix dels indígenes de les Antilles franceses que volien anomenar el rom fet amb aiguardent: “tafia”.
A Catalunya, especialment a la comarca de la Selva, aquesta tradició té un pes molt important. Cada any se celebra la Fira de la Ratafia, un esdeveniment que obre la temporada de degustació de ratafia artesanal i converteix a la població de Santa Coloma de Farners en el nucli de reunió de tots els aficionats d’aquest licor.
Ingredients
Per elaborar aquest licor típic català cal tenir en compte que no només hi ha una fórmula correcta per fer-la, sinó que n’hi ha tantes com persones que la confeccionen. En ser una beguda d’autor, els ingredients es posen al gust, sempre recordant certs paràgrafs. Això no obstant, a continuació us detallem els passos i ingredients bàsics per elaborar una bona ratafia.
Estris
- Garrafa que s’adeqüi als litres de ratafia que volem fer
- Guants per manipular els ingredients
- Embut
- Ganivet i tisores
Ingredients
- Aiguardent anisat preparat per a l’elaboració de ratafia
- Almívar (només si es vol rebaixar el nivell d’aiguardent)
- Nous verdes
- Espècies (nou moscada, canyella, clavells, anís estrellat i comí)
- Herbes (poleo, marialluïsa, camamilla, menta, coriandre)
- Flors (cireres, prunes, pomes)
- Cítrics (pell de llimona o de taronja)
- Sucre
En aquest mapa interactiu que trobareu a continuació, hi podeu veure l’origen de tots els ingredients que utilitzarem per fer ratafia catalana.
Elaboració de la ratafia casolana
- Posar a la garrafa, prèviament netejada, onze nous verdes aixafades, i un polsim (al gust) de totes les espècies.
- Incloure-hi les cireres, les prunes i les pomes degudament trossejades.
- Afegir un grapat de fulles de poliol, de marialluïsa, cinc o sis fulles de menta, camamilla i coriandre.
- Posar les pells dels cítrics en tires molt fines.
- Abocar l’aiguardent anisat cobrint tots els ingredients. Aproximadament un litre per cada litre de ratafia que vulgueu elaborar.
- En cas de voler obtenir una ratafia més suau, afegir-hi l’almívar.
- Agregar-hi el sucre. El més recomanable és utilitzar ½ kg de sucre cada tres litres.
- Un cop hàgim elaborat tota la mescla ho taparem amb un tap de suro, o bé amb un drap i un plat o got cap per avall, i la deixarem reposar a sol i serena durant 40 dies.
- Durant el procés d’espera, de tant en tant cal sacsejar suaument la garrafa amb la mescla fent cercles.
- Després dels 40 dies, colar la ratafia traient-ne els sòlids i filtrant-la amb un drap fi o amb els filtres d’una cafetera. S’ha d’intentar que quedi el màxim net i brillant possible.
- Repetir aquest procediment al cap de dos mesos.
- Embotellar la ratafia en recipients nets i deixar-la reposar uns dies abans de consumir-la.
La Confraria de la ratafia té un vídeo on mostra com fer el licor casolà.
Innovació
A Catalunya tenim la sort de gaudir d’una gran varietat de productes artesans i una llarga tradició culinària. Des dels vins del Penedès, fins als caragols de Lleida, al trinxat de la Cerdanya. El sector gastronòmic està en constant transformació i els millors cuiners busquen innovar i portar l’originalitat gastronòmica a un altre extrem. Al Gastronòmic Fòrum de Barcelona, celebrat del 3 al 5 de novembre, uns dels productes més destacats de l’edició va ser la botifarra de ratafia. Aquesta curiosa botifarra és elaborada per Casanovas Selecció, una empresa que produeix més de 40 botifarres diferents.
Referents catalans
Pep Escudero, escriptor del llibre «Els Secrets de la ratafia» reivindica la importància de la cultura gastronòmica catalana. En el seu llibre analitza l’origen del licor català i proposa receptes per fer ratafia casolana.
“La Ratafia catalana és qualitat i tipicitat, l’hem de valorar més”
Pep Escudero
A l’altre extrem de la innovació en la cuina tradicional catalana, trobem la cèlebre cuinera Ada Parellada, propietària del restaurant Semproniana i ferma defensora de la cuina tradicional catalana. La cuinera catalana és també coneguda per la seva presència a xarxes socials, on publica vídeos de receptes senzilles, alhora que entrevistes i vídeos de conscienciació sobre el malbaratament alimentari. A continuació podeu trobar l’enllaç per veure un vídeo on explica com fer ratafia casolana.