Mariona Artigas, David Burillo, Maria Celdrán, Marc Descals, Lena Duran i Núria Granados

Espanya és el país al capdavant d’Europa en major nombre d’infeccions de transmissió sexual segons els últims informes del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC). Destaquen, sobretot, els 12.875 casos de gonorrea i els 484 clamídia, molt per sobre de la mitjana europea. Són dades que preocupen, i més tenint en compte la poca conscienciació sobre el tema per part de la societat. 

La conscienciació envers aquesta problemàtica ha tingut repercussions en la nostra societat i s’ha estès pel territori. Un exemple d’això és el cas de La Marató, celebrada el passat desembre. La temàtica escollida per aquesta edició ha sigut la salut sexual i reproductiva, i dins d’aquesta àmplia branca, també hi entren les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS).

L’educació sexual

L’educació sexual és necessària i de moment, és insuficient. Sense educació no es poden identificar pràctiques abusives, ser conscient dels perills que poden comportar o prevenir-les. I sobretot, és imprescindible que es consciencïi des de ben petit per a tenir-ho normalitzat ja a la vida adulta. Potser s’haurien d’utilitzar mètodes més dinàmics, que evolucionarien a mesura que ens fem grans incloent-hi dades, mètodes de prevenció, o pràctiques útils a partir d’una certa edat.

L’educació sexual també és imprescindible per desestigmatitzar i desmentir mites estesos a tota la societat. Tot i que la gent ho pensi, els preservatius no protegeixen de totes les ITS. Informacions com aquestes no queden clares sense una educació, i poden desencadenar en dades cada vegada més altes d’infeccions de transmissió sexual (com ha passat a l’últim estudi d’ECDC). Simplement per ignorància o per la creença d’uns mites que ningú ens explica que són falsos. 

L’educació sexual no és cap joc, però sí ens pot ajudar a aprendre sobre ella. Un mètode dinàmic i lúdic pot ser el primer pas per conscienciar-se sobre mites, conseqüències, mètodes de prevenció o dades que s’han de conèixer. El newsgame que es presenta a continuació és una gran opció per començar.

Artículo anteriorLA MÚSICA URBANA COMO IMPULSO PARA USO DEL CATALÁN ENTRE LOS JÓVENES
Artículo siguienteEspaña obtiene el peor resultado jamás publicado en el informe PISA