Autors: Marta Altimir, Paula Aviñoa, Joan Capel, Bernat Castanyer, Llibert Carreño i Arnau Busquets
Una alimentació variada és imprescindible per assegurar un bon estat de salut a tota la família. Així doncs, malgrat la manca de temps del dia a dia, hem de procurar que els infants de la casa mengin tota mena de plats i incorporin els nutrients que els fan falta per al seu desenvolupament. Un dels consells que més es repeteix entre els experts en nutrició, és intentar que els aliments siguin frescos i de temporada, que conserven millor les propietats originals.
Per aconseguir un assessorament bo i una garantia de la qualitat del producte, és recomanable anar a comprar al mercat del barri o a botigues que portin carns, lactics, llegums, peix i hortalisses de productors locals. Més enllà de consells específics, la visita als establiments de proximitat ajuda a crear vincles en el nostre entorn i pot ser una oportunitat per descobrir receptes tradicionals i innovadores per gaudir amb família. Explorar sabors, aromes i gustos pot ser, també, una activitat que fomenti la cohesió entre pares, mares i fills i ajudi els més petits a desenvolupar habilitats culinàries.
És per això, que Notikids proposa, una experiència immersiva en el món de la nutrició per a infants amb la voluntat d’oferir a les famílies una manera de gaudir conjuntament de la gastronomia local. L’objectiu consisteix en aprendre plegats, ser conscients de la importància d’una alimentació equilibrada i descobrir receptes i trucs que siguin aptes per a tots els gustos de la casa.
Amb el joc que us proposem a continuació, podeu descobrir quins son els principals mercats de Barcelona i també us donem una sèrie de consells i propostes alimentàries per a que agafeu idees per a fer a casa.
Entrevista amb nutricionistes
No sempre és fàcil escollir quin plat preparar per esmorzar, dinar o sopar i, a més, tenir presents les informacions nutricionals d’etiquetes llarguíssimes i carregades de termes técnics. És per això, que més enllà de la teoria, Notikids ha fet una entrevista a nutricionistes experts en alimentació infantil per provar d’aclarir quines són les claus per combinar l’exquisidesa, la salut i els gustos dels més petits en els nostres plats del dia a dia.
L’equip de Notikids ha parlat amb Judit Kolkman, experta en Nutrició. Us deixem algunes preguntes que li hem pogut fer:
Després de tres anys treballant com a nutricionista per a nens, consideres que els adolescents mantenen uns bons hàbits?
En general no mantenen uns bons hàbits. Cada dia els nensmengen més aliments ultraprocessats i begudes energètiques que afecten la seva salut. Tot i que cada vegada hi ha més conscienciació sobre la bona alimentació, també hi ha més productes que no són bons per la salut. Sempre hi ha excepcions. Alguns joves mantenen una dieta equilibrada i mengen fruites i verdures cada dia. Però en general podríem dir que la bona alimentació ha anat baixant. També hi afecta molt les tecnologies. Cada vegada hi ha més nens i nenes que es queden a casa jugant a videojocs mentre que abans els infants sortien a jugar al carrer i a fer esport.
També ha treballat com a nutricionista amb persones grans, quines són les conseqüències més evidents de no portar una vida sana que es reflecteixen en el pas del temps?
Es veu molt ràpidament quines persones grans han tingut bons hàbits quan venen a la consulta. Normalment, les persones que han fumat durant anys tenen més problemes per mantenir-se actius i poder fer esport lleuger com caminar o anar en bici.. Durant aquesta edat es veu molt reflectit el tipus d’hàbits que han tingut.
Menjar amb nens? Tot un repte
Els gustos peculiars de cada infant fan que, a vegades, sigui complex trobar un plat que s’adigui als objectius de nutrició que calen per assegurar una alimentació equilibrada. Per tant, no només cal saber què s’ha de menjar, sinó també ser conscients de per què cal menjar de tot. És per aquest motiu, que Notikids proposa un joc per fer en família que intercala vídeos, consells i preguntes sobre nutrició infantil.
El joc representa un recorregut al llarg d’un mercat en què es veuen representats els establiments de tota mena d’aliments. A cada parada, els infants hauran de resoldre un repte una qüestió sobre la conveniència de menjar un aliment en concret, o bé sobre les propietats que conté i quins beneficis proporciona al cos humà. Al final del taulell, el primer que arribi, rebrà com a recompensa un recull de receptes per combinar els aliments que s’han descobert al llarg de l’experiència.