Rachel Claire (Pexels)

Segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya, el residu d’aliments a les llars de l’estat espanyol entre l’abril i el setembre de 2022 va ser de 586,3 milions de quilos. Mentre que en l’àmbit mundial, un terç dels aliments produïts anualment per al consum humà no són ingerits, d’acord amb les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Espanya: un dels països amb més malbaratament

Actualment, Espanya es troba entre els 10 països que més menjar desaprofiten del món, mentre que els Estats Units, Austràlia i Dinamarca ocupen el top 3. El següent mapa, basat en les dades de El Economista, aporta la llista detallada d’aquests països.

Repercussions mediambientals

Tenint en compte que la producció alimentària, el transport i el manteniment dels aliments exigeix l’ús intensiu de recursos naturals com l’aigua, la terra i l’energia, el malbaratament alimentari té un impacte directe en el medi ambient. De fet, el comportament irresponsable de llençar menjar a les escombraries es quantifica amb 3.300 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle, el que representa entre el 8% i el 10% de les emissions globals.

D'aquesta manera, cal ser conscients del fet que llençar menjar no només significa malgastar un bé al que no tothom té accés i llançar diners. Llençar menjar és malgastar recursos naturals imprescindibles per alimentar-los i, d'aquesta manera, contribuir al deteriorament del nostre planeta. És per això que a través de petites accions, com ara la planificació de les compres, es pot intentar ser més respectuosos amb el medi ambient i fer el màxim esforç possible per no contribuir en aquesta problemàtica.

Newsgame

L'equip de Somos Periodismo ha elaborat un joc interactiu que pretén crear consciència sobre l'envergadura del malbaratament alimentari i de les seves conseqüències. Alhora aquest joc informatiu permet conèixer mesures i consells que pot prendre la ciutadania per revertir aquesta situació.

Petits o grans consells per contribuir a un millor món

L’equip de Somos Periodismo ha confeccionat un decàleg amb els consells pràctics que apareixen al Newsgame. Entre aquests suggeriments per reduir el malbaratament d'aliments, destaca la idea de comprar productes locals, a granel i de Km0, alhora que desconfiar de les ofertes temptadores. D'altra banda, tenint en compte que un 26% de la producció hortícola a Catalunya es perd pel malbaratament de fruites i hortalisses madures, us adjuntem un seguit de receptes per aprofitar aquests aliments. Recorda que cada petit gest compta en la construcció d'un món més sostenible!

Artículo anterior¿Realidad o ficción? El Escape Room de la seguridad en línea
Artículo siguienteHabiCat: el joc per conèixer la situació de l’habitatge a Catalunya