El Museu d’Història de Catalunya (MHC) obre les seves portes amb una exposició dedicada a rememorar un dels events més coneguts de la història de Catalunya. La vaga de la Canadenca significa, entre d’altres coses, una de les primeres victòries dels traballadors a la etapa industrial catalana, pionera a l’estat espanyol.
ANTONIO SALVADOR, estudiant de tercer de Periodisme
La històrica reivindicació obrera de la fàbrica barcelonina de la Canadenca ha fet aquest 2019 ni més ni menys que 100 anys. És per això que el MHC va estrenar una exposició en conmemoració de la mobilització obrera que va aconseguir, entre d’altres coses, la jornada laboral de 8 hores.
L’exhibició es divideix en tres espais diferenciats: el context històric en que es situa l’esdeveniment, el transcurs de la vaga i la llarga lluita per aconseguir la reducció de la jornada laboral a 8 hores. Les imatges de fotoperiodistes i d’humoristes gràfics, les filmacions, l’aportació de documents originals i les reflexions de protagonistes dels fets són els recursos que utilitza l’exposició per relatar visualment els fets, identificar els seus protagonistes i apropar-nos i fer-nos reviure l’època en qüestió. A més, una treballada cronologia facilita al públic entendre cada etapa en que es divideix aquesta fita històrica.
Ara, amb aquesta publicació analitzarem gràficament quines són les causes i les conseqüències d’aquesta fita històrica en clau econòmica: